Szezonok

Szezonösszefoglaló

Újra az NB I-ben folytathattuk. Az átszervezett bajnokságban a 8. helyen végeztünk, és 19 év után a Magyar Kupa döntőjébe jutottunk.

Az NB I-be visszajutva, ismét jelentős változások álltak be a klubvezetésben. A leköszönő Bérces László helyett Fenyves Péter alpolgármester lett a klub elnöke, ügyvezetőnek Dósa Mátyást, sportigazgatónak Szigli Istvánt, technikai vezetőnek pedig Varga Endrét nevezték ki.

Úgy tűnt, hogy rendeződnek a Videoton anyagi problémái, mivel Székesfehérvár önkormányzata felvállalta a klub konszolidációját, a csapatot működtető gazdasági társaságban újra kilencven százalékos részesedést szerzett, ugyanakkor megkezdte az üzletrész értékesítésének előkészítését is. Már a bajnokság befejezése előtt eldőlt, Csank János nem lesz tovább a csapat vezetőedzője, a megüresedett kispadra Csongrádi Ferenc ült, segítője Csató Sándor lett, akire játékosként is számítottak.

Ismét meg kellett erősíteni a csapatot

Hozzánk igazolt a védő Szalai Csaba és Hompoth Balázs, valamint a kapus Bíró Béla. Több csatár is érkezett, Vácról Havrán József, Siófokról Földes Gábor, Hajdúszoboszlóról Csehi Zoltán, valamint az MTK-tól egy évre kölcsönbe a román Nicolae Ilea. Ugyancsak az MTK-tól érkezett kölcsönbe a középpályás Csillag Krisztián. Az ifi csapattól két játékos került fel, a középpályás Tóth Balázs és a védő Trampler Kornél.

Távozók is sokan voltak. A kapus Németh Gábor, valamint a védő Marius Cheregi a Ferencvárosnál folytatta. A klub szerződést bontott a csatár Kiss Istvánnal, aki Dabasra igazolt, illetve a védő Kellner Zsolt kölcsönbe a Bodajk FC–hez került. Györök Tamás, és Fésű Gábor Veszprémbe ment, szintén kölcsönbe.

Szokatlan bajnoki kiírás – indul az alapszakasz

A 2000-2001-es bajnokságban nem csupán a létszámcsökkentés mértéke, hanem a bajnokság lebonyolítása is eltért az eddig megszokottól. 2000 nyarán úgynevezett kvalifikációs bajnokság rajtolt: az NB I mezőnyét két csoportra osztották, bajnokot nem hirdettek, csak kieső volt, és az ősz folyamán elkezdődött a 2000-2001-es bajnokság – immár 12 csapattal. Nekünk, először az alapszakasz „B”-ben kellett helytállnunk.

A Nagykanizsa elleni 2-0-ás győzelemmel kezdtünk, majd a Vasas DH ellen 2-2-es döntetlent játszottunk. Augusztus 4-én az Újpest látogatott Sóstóra. A rossz helyzetkihasználásunknak köszönhetően nagyarányú, 4-1-es vereségbe szaladtunk bele, úgy hogy a becsületgólunkat a 94. percben, Zombori által értékesített büntető jelentette. Egy hét múlva a Zalahús ZTE FC otthonában javítottunk, és ugyanilyen arányban, 4-1-re nyertünk. Földes Gábor kettő, Gáspár Endre és Lévai András egy-egy gólt szerzett.

A következő fordulókban ingadozott a csapat formája. 3-0-ra kikaptunk a Debrecentől, 1-0-ra a Nagykanizsától és 3-1-re az MTK-tól, ugyanakkor 2-0-ra legyőztük a Pécsi MFC-t és 1-0-ra a Vasast, majd jött két döntetlen, az Újpest és a ZTE ellen. Az alapszakasz két utolsó fordulójában jól játszottunk, mind PMFC, mind pedig az MTK Hungária csapatát 3-2-re győztük le.

Az alapszakaszt a csoport 5. helyén zártuk, így indulhattunk a november első hetében rajtoló 12 csapatos Borsodi Liga küzdelmeiben. Két, úgynevezett bónuszpontot is kaptunk az első szakaszban nyújtott teljesítményünk alapján, így a 10. helyről vághattunk neki a bajnokságnak.

Idény közben változott a keret

Az alapszakasz után, úgy ítélték meg a vezetők, érősítésre van szükség, így több érkező is volt. A DVSC-től igazoltuk a védő Balassa Pétert, a Nyírség-Spartacustól a csatár Ruszlan Csernijenkot, az Újpest FC-től a védő Kiskapusi Balázst és a csatár Korsós Attilát, a Nagykanizsától a középpályás Daniel Usvatot, a Szpartak Suboticatól a védő Dejan Viloticsot.

Eldőlt, hogy klubunk kölcsönad néhány játékost a fiókcsapattá előlépő NB I/B-s Siófok FC–nek. Így a védő Hosnyánszky Zsolt, a csatár Havrán József, a középpályás Bány Tamás, illetve Gyurováth Sándor kettős igazolással került a Balaton-partiakhoz. Ugyancsak kölcsönbe adtuk a Fóti SE-hez Lendvai Pétert, illetve a Balassagyarmati SE-hez Szilágyi Lászlót.

Az első mérkőzés rangadót hozott, és egy kis szerencsével nyerhettünk volna a Fradi ellen, de végül a 0-0-s döntetlennel reális eredmény született. Aztán meglepetésre, a Vasas ellen 2-0-ra nyertünk a Fáy utcában, majd legyőztük a Debrecent 3-1-re, illetve a ZTE-t 2-1-re. Az 5. és egyben utolsó őszi fordulóban szenvedtük el az első vereséget, a Győri ETO otthonában 2-1-re kaptunk ki.

A tavaszi kezdést az 5. helyen várhattuk.

Idénynyitó győzelemmel – újabb edzőváltás

A téli átigazolás alatt több érkező is volt. Brazíliából, a Friburguense AC-től igazoltuk a középpályás „Julinho” Cesar Gouveia Viert, a CF Zico di Rio Sociedade Sportivotól a csatár „Leo” Leonardo da Conceicao Sao Pedrot. A Lombard FC Tatabányától érkezett a középpályás Kovács Attila és a Ferencvárostól a csatár Rob Kornél.

Távozott a csapattól az FC Bihor Oradeaba a csatár Csehi Zoltán, a Pápai ELC-hez a védő Csordás Tamás, a Zalahús ZTE FC-hez Udvari Tamás. Visszatért az MTK-hoz a kölcsönben nálunk lévő középpályás, Csillag Krisztián, valamint a Nyírség-Spartacushoz a csatár Nicolae Cornel Ilea.

A Lombard FC Tatabánya ellen kezdtük a szezont. Idegesen és kapkodva futballoztunk, még az sem nyugtatta meg a csapatot, hogy a 29. percben emberelőnybe kerültünk. Számtalan ziccert rontottunk el, ráadásként kaptunk egy jogtalan 11-est is. A büntetőt, Milinte Árpád bravúrral hárította, így Földes góljával végül nehezen, de 1-0-ra nyertünk.

Az MTK elleni 2-1-es vereséget követően, az Újpestet fogadtuk majd 8 000 néző előtt. Már az első félidőben rendkívül masszívan védekezett csapatunk, de a támadójátékunk, a rengeteg pontatlan passz miatt nem volt elég hatékony. A szünet és Szélesi Zoltán kiállítása után aztán futószalagon alakítottuk ki a létszámfölényes támadásokat, amelyekből többet is értékesítettünk. Julinho kétszer, Németh és Csernijenko egy-egy alkalommal talált be, így 4-0-s fölényes győzelmet arattunk, és a tabella harmadik helyére ugrottunk.

A Sopron elleni botrányos és 2-1-re elvesztett mérkőzést követően, hullámvölgybe került a csapat, amelyet a Fradi elleni 5-0-s vereség zárt. Ez volt zsinórban a negyedik vesztes mérkőzésünk, ami végül Csongrádi Ferenc állásába került. A klub vezetése nem sokáig kereste az utódot, másnap már Várhidi Péterrel, az Újpest korábbi edzőjével meg is kötötték a szerződést.

Várhidi debütálása sem sikerült, a Vasas ellen 3-2-re kaptunk ki. A 30. fordulóban, a Győri ETO ellen győznünk kellett, hogy elkerüljük a kieső zónát. A sok sérülés és eltiltás ellenére lendületesen játszottunk, és megérdemeltük a három pontot; Korsós, Földes, Csató és Usvat góljaival 4-1 arányban győztünk. A következő két mérkőzés is sikeres volt, a Tatabánya ellen 3-1-re, az MTK ellen pedig 1-0-ra nyertünk.

A három győzelmet, három vereség követte, az Újpest FC, a Dunaferr SE, valamint a MATÁV Sopron ellen is kikaptunk. A vereségsorozat ellenére azonban biztosan elkerültük a kiesőzónát, mivel a DVSC, Kispest elleni döntetlenje végképp eldöntötte, hogy a Lombard FC Tatabánya mellett, a hajdúságiak búcsúznak az első osztálytól.

Az utolsó fordulóban a Kispest-Honvédot fogadtuk, és nagyszerű 4-1-es győzelemmel búcsúztattuk az idényt.

A bajnokságot végül 33 ponttal, 9 győzelemmel, 2 döntetlennel és 11 vereséggel a 8. helyen zártuk.

Arany Ászok Magyar Kupa – a döntőig meneteltünk

Az őszi remek szereplésnek köszönhetően tavasszal, a nyolcaddöntőben folytattuk a kupaküzdelmeket, ahol a Nyírség-Spartacussal kellett megküzdenünk a továbbjutásért. Végül Szatke öngóljával, és Csernijenko találatával 2-1 arányban győztünk. A negyeddöntőben a Vasas DH ellen nyertünk 2-0-ra, találatainak Usvat és Julinho szerezte. Az elődöntőben pedig Rob góljával, 1-0-ra győztük le a BKV Előrét.

A Videoton, 19 év után jutott újból a Magyar Kupa fináléjába. A Debrecen ellen, 10 000 néző előtt az Üllői úton játszottuk a döntőt. Az első félidő kiegyenlített küzdelmet hozott, ám a védekezésünk, különösen a második játékrészben katasztrofális volt. Mivel csak három védő állt Várhidi Péter rendelkezésére, így változtatni sem tudott. Ugyanakkor nulla nullánál, amikor Julinhot buktatták a 16-oson belül, a játékvezető nem ítélt büntetőt. Néhány perc múlva megkaptuk az első találatot, majd a második gól után ki kellett nyílnunk. Ekkor a játékunkban még benne volt az egyenlítés lehetősége, de a harmadik találat mindent eldöntött. Az viszont csapatunk tartását bizonyította, hogy 3-0 után is becsülettel küzdött. A végeredmény 5-2 lett, így a Debrecen nyerte a kupadöntőt.

Tabellák

Versenysorozat:
Tabellák
    P M GY D V R-K GK
1 Ferencvárosi TC 48 22 12 8 2 36-14 22
2 Dunaferr SE 46 22 13 2 7 40-35 5
3 Vasas-Danubius Hotels SC 40 22 10 6 6 42-33 9
4 Újpest FC 40 22 10 5 7 40-37 3
5 Győri ETO FC 40 22 11 5 6 34-32 2
6 MTK Hungária FC 35 22 8 5 9 31-22 9
7 Kispest-Honvéd FC 34 22 9 6 7 33-31 2
8 Videoton FCF 31 22 9 2 11 37-34 3
9 Matáv SC Sopron 30 22 7 6 9 26-30 -4
10 Zalahús Zalaegerszegi TE 29 22 7 7 8 33-36 -3
11 Debreceni VSC 24 22 6 3 13 31-44 -13
12 Lombard FC Tatabánya 12 22 1 3 18 20-55 -35
13 Szombatelyi Haladás VFC 13 14 3 4 7 14-24 -10
13 Nyírség-Spartacus FC 9 14 3 0 11 10-24 -14
14 Pécsi MFC 9 14 2 3 9 13-24 -11
16 Nagykanizsai Olajbányász SE 8 14 2 2 10 12-43 -31
Összetett góllövő lista
24 Kabát Péter (Vasas-Danubius Hotels SC)
22 Tököli Attila (Dunaferr SE)
21 Illés Béla (MTK Hungária FC)
19 Kerekes Zsombor (Debreceni VSC)
18 Kenesei Krisztián (Győri ETO FC)
15 Horváth Péter (Ferencvárosi TC), Dvéri Zsolt (Újpest FC), Urbán Flórián (Újpest FC)
14 Földes Gábor (Videoton FCF)
7 Julinho (Videoton FCF), Zombori Zalán (Videoton FCF)
4 Korsós Attila (Videoton FCF)

Menetrend

2001 február

Több információd vagy emléked van? Küldd el nekünk az [email protected] címre!