Szezonok

Szezonösszefoglaló

Új korszak, régi névvel - ismét Videoton FC lettünk. A bajnokság véghajrájában csúsztunk le az aranyról.

Július utolsó napjaiban vált nyilvánossá: a magyar labdarúgásba visszatér a Videoton FC elnevezés. A Videoton Holding Zrt. tulajdonosai úgy látták, azok a kedvező változások, amelyek Garancsi István tulajdonszerzésével kezdődtek, olyan pályára állították a futballklubot, amellyel ismét méltóvá vált a patinás, a nemzetközi futball világában is jól ismert név viselésére.

Forgalmas átigazolási szezon

A 2008 januárja óta kölcsönben játszó Lázár Pál hároméves szerződését írt alá. Ugyancsak hosszabbított a brazil támadó, Alison da Silva, illetve Sebők Zsolt is. A Győri ETO-tól érkezett Fehérvárra a védő Varga Róbert, és az Újpest csapatától igazoltuk a belső védő Lipták Zoltánt. Pont került Présinger Ádám szerződtetésére is, három évre a Vidihez kötelezte el magát a 20 éves, ballábas védő. Leigazoltuk még a montenegrói középcsatárt, Milan Purovicsot, a középpályás Damir Milanovicot és a csatár Kocsis Dávidot. Augusztus közepén megérkezett Kijevből a Dinamo jóváhagyó faxa, így Farkas II. Balázs egy évre, kölcsönben klubunk játékosa lett. Hároméves szerződést kötöttünk a szlovák Tomaš Tujvellel. A 26 éves kapus a szlovák élvonalból, az FC Nitrától érkezett Székesfehérvárra.

Játékoscsere is történt: a saját nevelésű védő Mohl Dávid a bajnok Debrecenhez szerződött, helyette a középpályás Demjén Gábor érkezett Sóstóra.

Még az előző szezon vége előtt eldőlt, Kulcsár Tamástól - a Haladás elleni mérkőzésen, illetve a találkozó után elfogadhatatlan öltözőbeli viselkedése miatt - megválik a klub. A tavaszt kölcsönjátékosként a liláknál töltő Simek Péter szerződését felbontottuk, így játékjoga véglegesen az Újpesté lett. Mivel Milan Pavlisiccel nem sikerült megegyezni, a június 30-ával lejáró szerződését nem hosszabbította meg a klub. Eldőlt az is, hogy a lejáró szerződésű Koller Ákossal nem kötünk új kontraktust, mint ahogy Németh Viktornak sem kínált a klub új megállapodást. Közös megegyezéssel bontottunk szerződést az eddig kölcsönben játszó Lattenstein Norberttel.

Új szezon, új stáb - Matthäus mégsem jön Fehérvárra

Június végével járt le Varga István és stábjának szerződése, amelyet a klub vezetése nem hosszabbított meg, így a nyári pihenő kezdetekor még nyitva volt a vezetőedző kérdése. Bár június második hetében a szóbeli megállapodás megszületett, néhány hét múlva egy közös közlemény tett pontot a tárgyalássorozat végére: Lothar Matthäus, a németek egykori világbajnoka mégsem lett a Videoton edzője.

Ekkor már megkezdődött a munka, sőt a csapat az első felkészülési mérkőzését is lejátszotta a Tatran Presov ellen. Végül július 1-ével megszületett a végeredmény: dr. Mezey György sportigazgató lett az új vezetőedző, bár ahogy ő is fogalmazott, ezt a döntést a kényszer szülte. A pályaedzők Bekő Balázs és Bódog Tamás lettek, a kapusokat továbbra is Disztl Péter irányította.Sikeres edzőtábor után álomrajt a bajnokságban

A csapat ismét a felső-ausztriai Windischgarstenben töltötte a nyári edzőtábort. Már az érkezés napján intenzív edzőmunka indult, és a második naptól a mérkőzések is elkezdődtek. Öt, nemzetközi ellenfél várt a Vidire. Az Apoel Nicosiától és a Bohemians Prahatól 2-1-re, az FK Szaturn Ramenszkoje 2-0-ra kaptunk ki, a Pasching csapata ellen 3-3-at játszottunk és 2-0-ra győztünk a CSZKA Szófia ellen.

Az edzőtáborból hazaérve, még a tétmérkőzések előtt Eszékre utaztunk, ahol bíztató játékkal sikerült 2-0-ra legyőznünk az NK Osijeket.

Parádés rajtot vettünk a Soproni Ligában, és az első négy mérkőzésünket 12 lőtt góllal megnyertük. A Kecskemét otthonában 6-3-ra győztünk. A Diósgyőr elleni bajnokinkat zárt kapuk mögött kellett lejátszanunk, így sajnos a szurkolók nem láthatták élőben, ahogy drámai hajrában, végül 3-2-re győztünk. Pápán 1-0-ra, majd a Budapest Honvéd ellen 2-0-ra nyertünk. A négy győzelmet két vereség követte: a Szombathelyi Haladás otthonában 4-3-ra, a Zalaegerszeg ellen pedig 2-1-re kaptunk ki. Ez utóbbi mérkőzés drámáktól sem volt mentes, az ellenfél mestere, Csertői Aurél és pályaedzőnk Bódog Tamás konfliktusát eltiltással büntette az MLSZ.

Szeptember elején, a válogatott mérkőzés miatti bajnoki szünetet kihasználva, barátságos mérkőzésen fogadtuk a Lokomotív Zágráb együttesét. A téli vereség után ezúttal a Videoton bizonyult jobbnak, és megérdemelten nyert 2-1 arányban. 

A Soproni Ligában is győzelmekkel folytattuk, Nyíregyházán 3-2-re, itthon, a Paks ellen 3-0-ra nyertünk, majd az Üllői úton lejátszott 2-2-es döntetlen után, a Gabona Trans-Kaposvár csapata ellen 2-0-ra nyertünk. Az MTK-val ikszeltünk a Hungária körúton, majd a bajnok Debrecent fogadtuk itthon, és parádés játékkal 3-0-ra kerekedtünk felül.

Az őszi forduló utolsó három mérkőzésén további 5 pontot gyűjtöttünk, a Vasas ellen 4-2-re, az Újpest ellen pedig 1-0-ra nyertünk. Végül itthon, a Győr ellen gólnélküli döntetlennel zártunk, és ez egyben azt is jelentette, hogy túlszárnyalva az előzetes várakozásokat, két pont előnnyel, a legtöbb lőtt góllal a tabella első helyén zártuk az őszi szezont.

Ősszel nem csak gólgyártásban voltunk sikeresek, de az élvonalban és a másodosztályban is - az ellenőri jelentések alapján -, a Vidi bizonyult ősszel a legsportszerűbb csapatnak, és vezettük a bajnokság Fair Play-ranglistáját.

Mindezek tükrében talán nem meglepő, hogy dr. Mezey György féléves értékelésében elismerően szólt a csapat teljesítményéről és kiemelte, mindenki többet nyújtott az elvártnál.

Sikeres ősz a Ligakupában - Magyar Kupában a negyeddöntőig jutottunk

A Ligakupában a B csoportba kerültünk a Paksi FC, a Győri ETO, a ZTE FC, a Kaposvár és a Lombard-Pápával. A nyitófordulóban ugyan 2-0-s vereséget szenvedtünk Zalaegerszegen, összességben sikeresek voltunk, és csoportelsőként zártunk. 

A Magyar Kupába a 3. fordulóban csatlakoztunk. A Puskás Akadémia, majd a Pálhalmai SE csapatain túljutva, a legjobb 16 között a Lombard Pápa volt az ellenfelünk. Sóstón 3-0-ra győztünk, majd idegenben 0-0-át játszottunk, így mi jutottunk tovább. A negyeddöntőben itthon és Újpesten is 1-0-ra kaptunk ki, így kiestünk a sorozatból.


Tovább erősödik a csapat

Már december elején hivatalossá vált, hogy a négyszeres válogatott középpályás, Sándor György Újpestről a Vidihez igazol. Januárban szerződést kötöttünk az MTK támadójával Lencse Lászlóval és Nemanja Nikoliccal, akit a Kaposvári Rákóczitól igazoltunk le, valamint fél évre kölcsönbe érkezett Milko Novakovics, a montenegrói FK Mogren 22 éves belső védője. Az első keretnél kezdhette meg a felkészülést Ponczók Csaba is, aki előzőleg az Akadémia U19-es csapatában játszott és Fejes András, aki az NB II-ből lépett előre.

Négyen köszöntek el: Demjén Gábort fél évre kölcsönadtuk az Újpest FC-nek, a kölcsönben itt lévő Milan Puroviccsal közös megegyezéssel szerződést bontottunk, illetve legendás középpályásunk Dvéri Zsolt úgy döntött: visszavonul. A klubtól azonban nem köszönt el, dr. Mezey György vezetőedző kompromisszumos megoldást ajánlott, amelynek értelmében Drazséra továbbra is számíthat a csapat, ha kell, akár játékosként, de elsősorban az edzői stáb munkáját segíti. A nyáron az első csapathoz került Móri Tamás visszalépett az NB II-be.

Barátságos meccsek, edzőtábor

Január első hetében kezdődött meg a felkészülés, és az év első meccse igazi házi rangadó volt, 4-0-s mérkőzést vívott a Videoton első és második kerete.

Február első napjaiban utazott el a csapat a beleki edzőtáborba. A törökországi tartózkodás alatt három mérkőzést játszottunk, és mindhárom esetben győztesen hagytuk el a pályát. A Korona Kielce ellen 1-0-ra, a Shandong Luneng ellen 3-1-re, a Buducsnoszt Podgorica ellen 2-0-ra nyertünk.

Dr. Mezey György vezetőedzője sikeresnek ítélte a beleki edzőtáborban eltöltött tíz napot, és úgy vélte, a Vidi készen állt a bajnoki rajtra, ami azonban a zord időjárás miatt egy hetet csúszott.
Reménykedés az utolsó pillanatig – kétségbeesett hajrá az aranyért

Az első bajnoki mérkőzésünkön jól futballozva, nagyot küzdve, 2-0-ra nyertünk a Kecskemét ellen, majd 1-0-s győzelmet arattunk Diósgyőrben, és 2-0-ra vertük a Lombard Pápát. Nem született gól Kispesten, 0-0-s végeredménnyel utaztunk haza a Budapest Honvéd otthonából, majd az őszihez hasonló, gólgazdag mérkőzésen 4-2-re győztük le a Haladást, és 2-2-es döntetlent játszottunk Zalaegerszegen.

Nyolc meccsel a vége előtt még tartottuk veretlenségünket, és a következő fordulók is jól sikerültek. Győztünk 1-0-ra a Nyíregyháza Spartacus és 2-1-re a Paks ellen, illetve 0-0-s döntetlennel zártuk a ferencvárosi „túrát”, majd nehéz meccsen, de 3-1-re győztünk Kaposváron.

A 26. fordulóban szakadt meg a veretlenségi sorozatunk: az MTK 1-0-ra nyert a Sóstói Stadionban, majd a Soproni Liga rangadóján, a Debrecen 3-2-re győzött le minket. Ekkor még három mérkőzés volt hátra, és élt az első bajnoki arany reménye, főként, hogy fölényes, háromgólos győzelmet arattunk a Vasas otthonában. Az Újpest elleni 1-1-es döntetlen után azonban már csak a legelszántabbak hittek.

Az igazi dráma az utolsó fordulóban, Győrben következett be. Mivel matematikai esélyünk még volt az aranyra, az ETO pedig a bronzért „futott”, egyidőben rendezték a mi meccsünket a Debrecen – Kecskemét mérkőzéssel. Meglepetésre a kecskemétiek 1-0-ra győztek, így, ha legalább döntetlent játszunk, miénk az arany. Ám hiába küzdöttek elszántan, talán görcsösen is a mieink, nem sikerült gólt szerezni. A 83. percben pedig Sztanisics 24 méterről lövésre szánta el magát. A labda megpattant Andics majd Lipták lábán, és Tujvel fölött a hálóba hullott. 1-0-ra győzött a Győr. Szertefoszlott egy álom. Az azonban kétségtelen tény, hogy két és fél év alatt így is óriási utat járt be a licencét vesztett, perek által kaszabolt Vidi. Az első sokk után aztán már az ezüst is szépen fénylett, és a szurkolók is örömmel éltették a csapatot.

A bajnokság gólkirálya, 18 találattal Nikolics Nemanja lett.

Az ezüstérem olyan mérföldkő a csapat és a klub életében, amelyre a jövőben építeni lehet – összegzett dr. Mezey György.

Nem sikerült a címvédés a Ligakupában

A sikeres őszi menetelés után a középdöntő A csoportjába kerültünk a DVSC TEVA-val, a Budapest Honvéddal és a Nyíregyházával. Most sem sikerült felülkerekednünk a Debrecenen, 10 ponttal a csoport második helyén zártunk, így nem jutottunk a döntőbe.

Tabellák

Tabellák - 30. forduló
    P M GY D V R-K GK Európai kupahely
1 DVSC-TEVA 62 30 20 2 8 63-37 26 Bajnokok Ligája
2 Videoton FC 61 30 18 7 5 59-31 28 Bajnokok Ligája
3 Győri ETO FC 57 30 15 12 3 38-18 20 Bajnokok Ligája
4 Újpest FC 55 30 17 4 9 49-39 10 Bajnokok Ligája
5 Zalaegerszegi TE FC 53 30 15 8 7 59-45 14 Bajnokok Ligája
6 MTK Budapest FC 43 30 12 7 11 52-41 11 Bajnokok Ligája
7 Ferencvárosi TC 41 30 10 11 9 34-35 -1 Bajnokok Ligája
8 Szombathelyi Haladás 39 30 10 9 11 46-49 -3 Bajnokok Ligája
9 Budapest Honvéd FC 38 30 9 11 10 38-35 3 Bajnokok Ligája
10 Kecskeméti TE-Ereco 37 30 10 7 13 50-56 -6 Bajnokok Ligája
11 Lombard Pápa Termál FC 35 30 10 5 15 39-50 -11 Bajnokok Ligája
12 Kaposvári Rákóczi FC 32 30 8 8 14 38-50 -12 Bajnokok Ligája
13 Vasas SC 31 30 8 7 15 39-61 -22 Bajnokok Ligája
14 Paksi FC 31 30 7 10 13 31-44 -13 Bajnokok Ligája
15 Nyíregyháza Spartacus FC 27 30 6 9 15 41-60 -19 Bajnokok Ligája
16 Diósgyőri VTK 17 30 4 5 21 31-56 -25 Bajnokok Ligája
Összetett góllövő lista
16 Rudnevs Artjoms (Zalaegerszegi TE FC)
15 André Alves
14 Coulibaly Adamo (DVSC-TEVA) , Kabát Péter (Újpest FC)
13 Lázok János (Vasas SC) , Montvai Tibor (Kecskeméti TE-Ereco) , Pavicevic Darko (Zalaegerszegi TE FC)
12 Kink Tarmo (Győri ETO FC)
11 Csordás Csaba (Kecskeméti TE-Ereco) , Tököli Attila (Paksi FC)
10 Bouguerra Fouad (Nyíregyháza Spartacus FC) , Czvitkovics Péter (DVSC-TEVA)
9 Hrepka Ádám (Budapest Honvéd FC)
8 Anthony Lee Elding (Ferencvárosi TC) , Böde Dániel (Paksi FC) , Feczesin Róbert (DVSC-TEVA) , Ferenczi István (Ferencvárosi TC) , Homma Kazuo (Nyíregyháza Spartacus FC) , Nikolics Nemanja , Pál András (MTK Budapest FC)

Keret és stáb

Menetrend

2009. Július

Több információd vagy emléked van? Küldd el nekünk az [email protected] címre!