Szezonok

Szezonösszefoglaló

Zűrös félév után új időszámítás kezdődött. Ligakupa győztesek lettünk, és a bajnokságot az 5. helyen zártuk.

Zűrösen indult a szezon; június elején a nevezéssel volt gond, július elejétől pedig bő egy hónapra az MLSZ kizárta a klubot az igazolásokból. Mindeközben tulajdonosváltás is lezajlott, a Vidi többségi üzletrészét a Fetév-Szer Kft. vásárolta meg.

Az igazolási stop ellenére is volt mozgás

A kizárás miatt lecsökkent átigazolási idő rányomta a bélyegét a játékosmozgásokra. A csatár Sitku Illés egy rövid törökországi kitérőt követően visszatért a Vidihez, továbbá Koller Ákos után Simek Péter és Farkas Balázs is megegyezett a vezetéssel. Nyíregyházáról érkezett a kapus Németh Viktor, az utánpótlás csapattól pedig felkerült a csatár Magyar Balázs és a középpályás Horváth Ádám.

2007 nyarán visszatért Brazíliába a középpályás Vieira Julio Cesar Gouveia Julinho, valamint kölcsönbe a Siófokhoz ment Kuttor Attila. Oroszországba távozott a csatár Alumona Alexandr és Ciprusra az ugyancsak csatár poszton játszó Terjék Lajos.

Sikeres felkészülés után rosszul kezdtünk

A felkészülési időszak első mérkőzésén a III. osztályú Pálfa otthonában léptünk pályára, és a jótékonysági mérkőzésen fölényes, 17-1-es győzelmet arattunk. Ezt követően a REAC ellen 4-3-ra, a Paks ellen 3-0-ra győztünk, majd a Győri ETO, a Vasas, az NK Međimurje Čakovec és a Mór elleni meccseinket is hibátlanul hoztuk.

A sikeres felkészülési mérkőzéseket követően, rendkívül bizakodó volt a hangulat, a rendeződni látszó körülmények hatására, egy jól teljesítő Vidit vártak a szurkolók. Ám az első bajnokin az MTK otthonában 2-0-s vereséget szenvedtünk, majd a Kaposvár ellen gyenge teljesítménnyel 1-1-et játszottunk, és letaglózó, 5-1-es vereséget szenvedtünk Kispesten. Ekkorra már a szurkolók is elégedetlenkedtek, főként a háttérben folyó tulajdonosi csatározások miatt. A csapat azonban összekapta magát, ráadásul könnyebb ellenfelek következtek, így egymás után ötször is győztesen hagytuk el a pályát: a Vasas ellen 5-2-re, Nyíregyházán 1-0-ra, a Tatabánya ellen 7-0-ra, a REAC otthonában 2-0-ra, a Sopron ellen ugyancsak 2-0-ra nyertünk.

A jó széria nem tartott sokáig, és egyre inkább érezni lehetett, komoly problémák húzódnak a háttérben. Az őszi szezon hátralévő hét mérkőzéséből, mindössze egyszer ikszeltünk a Debrecennel, valamint a záró meccsen 2-0-ra győztünk a ZTE ellen. A többi összecsapásban alulmaradtunk: Győrben 4-1-re, a Paks otthonában és Újpesten 2-1-re, a Diósgyőr ellen 2-0-ra, Siófok ellen pedig 1-0-ra veszítettünk.

Remek rajt és szezon a Ligakupában – negyeddöntő a Magyar Kupában

A még „teszt üzemmódban” folyó Ligakupát ebben az évben őszi-tavaszi szezonra bontotta az MLSZ. Az őszi küzdelmekben az "A" csoportba kerültünk az Újpesttel, a Budapest Honvéddal és a Pakssal. Az oda-visszavágós csoportmérkőzéseket az első helyen zártuk. 

A negyeddöntőben, a Győri ETO ellen itthon 1-1-et, Győrben pedig 2-2-t játszottunk, így idegenben lőtt több góllal mi jutottunk a legjobb négy közé.

Bár az őszi döntőt megnyertük, nem zárultak le a Ligakupa mérkőzések, a tavaszról előrehozott három találkozókon a fiatalok kaptak szerepet. A "B" csoportban a Pakssal, a Siófokkal és a Kaposvári Rákóczival kerültünk össze, és mindhárom csapattól kikaptunk.

A Magyar Kupába a harmadik körben csatlakoztunk, és az első mérkőzésünkön kiütéses, 5-0-ás győzelmet arattunk a BKV Előre ellen, majd 12-0-ra vertük a Velencét.

A Győr ellen először idegenben ikszeltünk, majd itthon 3-2-re nyertünk, így mi jutottunk a negyeddöntőbe. A legjobb nyolc között azonban a Debrecen megállított minket; először itthon 2-1-re nyertünk, azonban a hajdúságiak otthonában 3-1-re kikaptunk.

Eljött a változás és a megtisztulás időszaka

A szezon végével bizonyosságot nyert, nagy a baj a klub háza táján: az MLSZ december elsejével jelentős pénzügyi hiányosságokra hivatkozva, megvonta a klub licencét. Alig két hétre rá egy közlemény tudatta a szurkolókkal, Garancsi István mentőövet dobott, és megkezdődött az új időszámítás, aminek első lépése a társaság átfogó jellegű pénzügyi-jogi-sportgazdasági ellenőrzése, illetve Bozai István személyében új, ideiglenes ügyvezető kinevezése volt.

December végén közös megegyezéssel távozott az edzői gárda. Januártól Disztl László vette át a vezetőedzői feladatokat, majd bemutatkozott az új menedzsment és stáb, illetve valamennyi játékossal sikerült egyezségre jutni. A megfeszített munka eredményeképpen január 12-én visszakaptuk a licencet, ahogy Garancsi István is fogalmazott: igazi csapatmunka volt!

Érkezők és távozók – erősödtünk a télen is

Az új „éra” első érkezője a kitűnő fizikai felépítésű ukrán védő, Mihajlo Deniszov volt, majd Polonkai Attila, a REAC középpályása is csatlakozott a csapathoz. A légiósok sorát bővítette egy ukrán és egy szlovák támadó Roman Drabenjuk, illetve Pavol Ďurica. A romániai Liberty Salontától érkezett Lázár Pál, illetve Tatabányáról Sándor István.

A Siófokon kölcsönben játszó Kuttor Attilával, közös megegyezéssel szerződést bontottunk, és „Kutya” Szombathelyen folytatta pályafutását. Mario Bozsics Újpestre, Vayer Gábor, csapatunk támadó középpályása pedig a lengyelországi LKS Lódzhoz igazolt el. Az új menedzsment szerződést bontott továbbá Baranyai Tiborral, Mészáros Attilával, Horváth Ádámmal és Pálfi Milánnal.

A téli felkészülési időszak első, Felcsút elleni edzőmérkőzésén 4-0-ra nyertünk annak ellenére, hogy több kulcsjátékos is hiányzott még. A REAC-ot itthon 3-1-re, majd Pozsonyban az ArtMediat 2-1-re vertük meg. Erős ellenfél ellen, jó mérkőzést vívtunk Belgrádban az FK Rad ellen, annak ellenére, hogy a végeredmény 0-0 lett. A szerbiai Nagybecskereken az FC Banat ellen 2-1-re győztünk, majd Disztl Dávid mesterhármasával 4-0-ra győztük le a Kaposvölgye csapatát.

Az utolsó két felkészülési meccs ugyan némileg rontotta a statisztikánkat – a KamAz ellen 1-0-ás, a Győri ETO ellen 2-0-s vereséget szenvedtünk – a csapat teljesítménye bizakodásra adott okot.

Az első lépések – megkezdődik az építkezés

Az új időszámítással, új elvárások fogalmazódtak meg klubszinten is. Természetesen senki nem várt csodát az első fél szezontól, azonban a vezetőség egyértelművé tette: hosszú távon Magyarország élcsapatát építi, ami később nemzetközi szinten is helyt tud állni. Többek között ezt is mutatta, hogy április első napjaiban Berzi Sándort nevezték ki ügyvezetőnek. A tavasz azonban még az erőfelmérésről szólt.

2008. február 25-én eljött a debütálás napja, mindenki a legtöbbet szerette volna kihozni az MTK elleni első bajnokiból, és sikerült is az „újaknak” méltóképpen bemutatkozni: a Soproni Liga tavaszi nyitófordulójának utolsó mérkőzésén Sitku Illés góljával 1-0-ra legyőztük a listavezető MTK-t. A bravúrt nem sikerült megismételni, a Kaposvári Rákóczi otthonában 1-0-s vereséget szenvedtünk, majd itthon gólnélküli döntetlent játszottunk a Budapest Honvéddal.

A gólcsend Angyalföldön szakadt meg, 2-1-re győztünk, és ezután igazi szárnyalásba kezdett a csapat, hat mérkőzésen keresztül nem talált legyőzőre. 2-1-re nyertünk a Vasas és a Nyíregyháza ellen, megvertük 3-1-re Tatabányát, 2-1-re a REAC-ot, 1-0-ra a Győri ETO-t és 3-0-ra a Paksot is. Az utolsó öt forduló miatt sem kellett szégyenkeznünk, ugyan 1-0-ás vereséget szenvedtük az Újpesttől és 3-0-ra kaptunk ki a Debrecentől, győztesen hagytuk el a pályát a Diósgyőr, a Siófok és a ZTE elleni összecsapásokon. 

Remek tavaszt zártunk, a 15 lejátszott mérkőzésből 12 alkalommal győztünk, egyszer ikszelünk és mindössze 2 alkalommal kaptunk ki és az 5. helyen végeztünk.

Címvédés a Ligakupában – balszerencsés Magyar Kupa

Februárban folytatódtak a Ligakupa összecsapások. Mivel az őszi szezon döntőjét megnyertük, a "B" csoport visszavágóin továbbra is a fiatalok kaptak lehetőséget. A Kaposvári Rákóczitól 2-0-ra, a Paksi FC-től 1-0-ra és a BFC Siófok-tól 4-2-re kaptunk ki. Végül az utolsó helyen zártunk, ám az őszi győzelmünk után a nagydöntőben a tavaszi nyertessel, a Debrecennel csaptunk össze.

Először itthon fogadtuk a Hajdúságiakat és 1-0-ra győztünk, majd Debrecenben is sikerült diadalmaskodnunk, így ismételten mi lettünk a Ligakupa győztesek.

Kevésbé volt sikeres a menetelésünk a Magyar Kupában. A negyeddöntőben a Debrecen ellen itthon 2-1-re győztünk, ám a visszavágón, drámai véghajrában 3-1-re kikaptunk, így kiestünk a kupából.

(fotó: vbke.hu)

Tabellák

Tabellák
    P M GY D V R-K GK
1 MTK Budapest FC 66 30 20 6 4 67-23 44
2 DVSC-TEVA 64 30 19 7 4 67-29 38
3 Győri ETO FC 58 30 16 10 4 64-35 29
4 Újpest FC 55 30 16 7 7 58-40 18
5 FC Fehérvár 54 30 17 3 10 48-32 16
6 Gabona Trans Kaposvári Rákóczi FC 51 30 14 9 7 48-38 10
7 Zalaegerszegi TE FC 46 30 13 7 10 55-39 16
8 Budapest Honvéd FC 43 30 12 7 11 45-36 9
9 Vasas SC 41 30 12 5 13 41-45 -4
10 Nyíregyháza Spartacus FC 40 30 11 7 12 34-37 -3
11 Paksi FC 37 30 9 10 11 51-51 0
12 REAC 30 30 7 9 14 42-60 -18
13 DVTK-Borsodi 28 30 5 13 12 43-63 -20
14 BFC Siófok 27 30 6 9 15 33-46 -13
15 FC Tatabánya 10 30 2 4 24 34-93 -59
16 FC Sopron 0 0 0 0 0 0-0 0
Összetett góllövő lista
18 Waltner Róbert (Zalaegerszegi TE FC)
17 Urbán Gábor (MTK Budapest FC)
16 Oláh Lóránt (Gabona Trans Kaposvári Rákóczi FC)
15 Tisza Tibor (Újpest FC), Tököli Attila (Paksi FC)
14 Simon Attila (DVTK-Borsodi), Dorge Rustand Kouemaha (DVSC-TEVA)
11 Sitku Illés (FC Fehérvár)
6 Jusuf Dajic (FC Fehérvár)
5 Dvéri Zsolt (FC Fehérvár)
4 Farkas Balázs (FC Fehérvár), Nagy Dániel (FC Fehérvár)

Menetrend

Több információd vagy emléked van? Küldd el nekünk az [email protected] címre!