Szezonok

Szezonösszefoglaló

Az 1984-85-es szezontól sokan, sokat vártak, de az a siker, amit a csapat elért, még a legelvakultabb reményeket is felülmúlta.

Az előző bajnokságban bronzérmes csapat összetételén nem változtatott jelentősen Kovács Ferenc, csak érkezők voltak. Győrből visszaigazoltuk a középpályás Burcsa Győzőt, a csatár Gömöri Ottó a Hatvani Kinizsitől érkezett, és nálunk folytatta tovább a szintén csatár Fuisz László is. Az ifi csapattól felkerült a középpályás Csrepka Tamás, a csatár Hetyési Zoltán és Gyenti László, valamint a középpályás Faddi Máté.

Felkészülés nemzetközi porondon

Felkészülés alatt elindultunk az Intertotó-kupában, és az IFK Göteborggal, a Vitkoviccevel, valamint a Linzer ASK-val kerültünk egy csoportba. Ezúttal remekül szerepeltünk, minden meccsünket nyertük, és az első helyen végeztünk.

A spanyolországi edzőtábor alatt három tornán vettünk részt. Az egyiken a világhírű Penarollal 2-2-őt játszottunk, illetve Zaragózában elsők lettünk.

Jól kezdtünk a bajnokságban is

Rögtön a zaragózai kupagyőzelem után kezdtük a bajnokságot. Nem okoztunk csalódást a kilátogató több ezer szurkolónak, a nyitó fordulóban a Vasast 3-1-re vertük.

Az őszi szezon egyik legpaprikásabb hangulatú meccsét most is az Üllői úton játszottuk. A Fradi otthonában 1-0-ra tudtunk nyeri. A győztes gólt, a Disztl László sérülése miatt csereként beálló Gömöri Ottó szerezte a második félidőben, akit azonban Kovács Ferenc nem sokkal a találat után le is cserélt, innentől elsősorban a védekezésre koncentráltunk. Az eredmény nem maradt el: két ponttal távoztunk a zöld-fehérektől.

Az őszi szezonban még a tabella elején álló Debrecennel Sóstón mérkőztünk meg. A meccs érdekessége, hogy a csapat péntek éjjel érkezett haza Párizsból, a hajdúságiakkal pedig már vasárnap – ahogy id. Horváth Gábor mesélte, kissé még szédelegve – kellett megküzdenünk. Szégyent nem vallottunk, 2-2-es döntetlent játszottunk.

Ősszel, elsősorban hazai pályán voltunk kiemelkedően sikeresek, akárcsak egy évvel korábban, most is 8 hazai mérkőzésből 7-et megnyertünk, 1 pedig döntetlen lett. A gólarány is meggyőzően alakult: 21 rúgott, 7 kapott góllal, 2 pont különbséggel őszi elsők lettünk.

UEFA kupa menetelés

Az előző évad végén talán még a legvérmesebb Videoton-szurkoló sem remélte volna, hogy csapatunk az UEFA kupában ilyen szezont produkál. Főként amikor kiderült az első ellenfelünk neve. Szó se róla, kaphattunk volna könnyebb feladatot is, mint azt a Dukla Prahat, aki előző évben a BEK-ben a legjobb nyolc közé jutott.

Az első körben kemény, küzdelmes meccset láthatott az a nyolcezer szurkoló, aki kijött Sóstóra. A rutinos prágaiak gyakorlatilag elbarikádozták magukat. Az első félidőben szerzett Szabó-góllal dőlt el végül a meccs, és a továbbjutás is, mert kint 0-0-s döntetlent játszottunk a visszavágón.

Második ellenfélként a francia sztárcsapatot, az Európa-bajnok Fernandezzel, Couriollal és Rocheteau-val felálló Paris Saint-Germaint kaptuk. Az első meccsen, Párizsban már a játék kezdetétől érezni lehetett, hogy a franciák kissé lekezelnek minket, és nem túlzás állítani, hogy nagyképűen játszottak. Amikor azonban a 60. percben Szabó és Csongrádi 2-2 góljával, 4-0-át mutatott a kijelző, és a párizsi közönség nekünk ollézott, kénytelenek voltak összekapni magukat. Végül ugyan Rocheteau kétszer betalált, de így is mi várhattuk kedvezőbb helyzetből a visszavágót.

Itthon aztán esélyt sem hagytunk a franciáknak. A visszavágó második félidejének közepén már 2-0-ra vezettünk, ekkor az időjárás közbeszólt, sűrű köd lepte el a stadiont, és a bíró úgy döntött, hogy lefújja a meccset. Másnap újrajátszottuk a mérkőzést, és ugyanúgy teltház előtt, ismét győztünk 1-0-ra. Így végeredményben háromszor vertük meg a Saint-Germaint.

A harmadik fordulóban a Partizánt kaptuk ellenfélül. A csapat az előző körben 6-2-es hátrányból tudott fordítani az angol Queens Park Rangers ellen, így kellő önbizalommal érkeztek Székesfehérvárra. Szurkolóik az Alba Regia szállodánál 5-öst mutattak a mieinknek. Végül az eredményt eltalálták, csak nem mi, hanem ők kapták a gólokat. Talán az egész sorozat legjobb játékával - Szabó Józsi négyesével, amit Májer Lajos még egy találattal megfejelt - győztünk 5-0-ra. Külön érdekesség, hogy négy nappal korábban, Zalaegerszegen csapnivaló játékkal 3-0-ra kaptunk ki a bajnokságban.

A visszavágón elsősorban az előny megtartására törekedtünk, végül ugyan 2-0-s vereséget szenvedtünk, a továbbjutás egyetlen percig sem forgott veszélyben. Így nem csak a bajnokságban, hanem az UEFA Kupában is csodálatos őszt zártunk, és továbbra is partiban voltunk Európa legjobbjaival.

A tavaszi forma bronzot ért

A háromhetes itthoni felkészülés után, Kínába utazott a csapat. Pekingben, Kunmingben és Csengthuban öt edzőmeccset játszottunk, három győzelem, egy döntetlen és egy vereség volt a túra mérlege. Az utolsó edzőmérkőzésen pedig a Slovan Bratislavát vertük meg 2-0-ra.

A tavaszi szezon már kevésbé sikerült jól a bajnokságban. Ez részben betudható annak, hogy az UEFA Kupában, az egyre erősebb ellenfelekkel való megmérettetés sokat kivett a játékosokból.

A nyitómérkőzésen, a Vasas otthonában, csak 2-2-őt sikerült elérni. A tavasz egyik kulcsmérkőzését májusban, itthon játszottuk. Akkor még versenyben voltunk a bajnoki címért, és a későbbi győztes Honvédot fogadtuk Sóstón, közvetlenül a Real Madrid elleni UEFA kupa döntő előtti hétvégén. Nem sokkal a vége előtt 1-1-es állásnál a Honvéd erősen vitatható 11-eshez jutott, amit kíméletlenül értékesítettek is. Ezzel a vereséggel az aranyremények is elúsztak.

Tavasszal inkább idegenben bizonyultunk sikeresnek; míg a hazai közönség előtti hét mérkőzésünkön mindössze 4 pontot szerezünk, addig idegenben 10-et. A bajnokságban a harmadik helyen végeztünk a Honvéd és a Rába ETO mögött.

A sors fintora, hogy míg az előző szezonban azért lettünk „csak” bronzérmesek, mert azonos pontszám esetén nem a gólarány, hanem az egymás elleni eredmény számított, addig ebben a szezonban éppen a módosítás miatt, tehát, mert a gólarány döntött, lettünk ismét harmadikak, ezúttal is az ETO mögött.

UEFA álom – végigvertük Európát

1985 tavaszára már figyelt az európai fociközönség a Videoton névre; Csongrádiék remek csapatjátékkal, szívvel és végtelen győzni akarással megmutatták, hogy nem vagyunk súlytalan ellenfelek, akármilyen nemzetközi rutinnal és hírnévvel rendelkező csapatot is sodorjon elénk a sors. Azért a Manchester United nem volt egy könnyen emészthető ellenfél…

Március elején a hírhedt Old Trafford stadionban kezdtük az oda-vissza párharcot, és a kilencven percet gyakorlatilag végigvédekezetük. „Saját kapunk hálója feltörte a hátunkat” – összegezte id. Horváth Gábor a mérkőzést. A taktika életképesnek bizonyult, hiszen kevés csapat távozott akkor egygólos vereséggel a vörös ördögök katlanjából.

A visszavágón, a hazai pálya előnyét azonban elhomályosította, hogy négy állandó játékosunkra sem számíthatott Kovács Ferenc. A meccs elején – akárcsak Angliában – gyakorlatilag beszorultunk a saját tizenhatosunkon belülre. A huszadik percben azonban megtörtént a csoda, Wittman Géza szabadrúgásból betalált. 1-0. Bár a Manchester töretlenül próbálta bevenni a kapunkat, nem sikerült az egyenlítő gólt megszerezniük, és a hosszabbítás kétszer tizenöt perce is találat nélkül múlt el. Következtek a tizenegyesek, amit 5-4-re nyertünk. A párbaj két hőse Disztl Péter és Vadász Imre voltak. Előbbi megfogta Hughes lövését, utóbbi belőtte a mindent eldöntő tizenegyest. 

Az elődöntő sorsolását a két nagy, a Real Madrid és az Internazionale, valamint a két kicsi, a Zseljeznyicsar és a Videoton várta, végül a jugoszlávokat kaptuk. Sajnos ismét meglehetősen tartalékosan kellett kiállnunk, nem játszhatott sem Csongrádi Novath és Májer sem.

Az első nagy helyzet nem előttünk adódott, ám az első és a második gólt mi szereztük. Burcsa Győző a 7., Disztl László pedig a 20. percben talált be. Ez utóbbira jött válasz, végül a második félidő utolsó perceiben Vadász Imre találatával beállítottuk a 3-1-es végeredményt.

A visszavágó szorosra sikeredett. A szarajevóiak már az ötödik percben gólt rúgtak, és csak asszisztáltunk a mérkőzés első félidejében. Majd jött a hidegzuhany, a 73. percben ismét Disztl Péter kapuját érte találat. Ettől azonban nemhogy összeszakadt volna a csapat, szépen lassan átvette az irányítást, majd a vége előtt két perccel Csuhay gólja ismét a mennyekbe emelte a Vidit. Irány a döntő!

Tizenhat év után újra európai kupadöntő volt Magyarországon, Székesfehérváron, ráadásul a Real Madrid ellen. Csapatunk továbbra is foghíjas volt, hiányzott Májer, Csongrádi és Szabó is. Ennek ellenére nem húzódtunk be, becsülettel támadtunk, nem egyszer komolyan veszélyeztetve az ellenfél kapuját, a papírformát azonban nem sikerült meghazudtolnunk. Michel, Santillana és Valdano góljával 3-0-ra nyert a Real. A közönség ennek ellenére hatalmas ovációval köszönte meg a csapatnak azt a küzdelmet és dicsőséget, amit a kupadöntőbe jutás és az UEFA Kupa-szereplés jelentett.

A visszavágón, bár már gyakorlatilag eldőlt a kupa sorsa, nem feltartott kézzel érkeztünk. Ugyan még nem voltak 100 százalékos állapotban, de újra a kezdőcsapatban volt Májer Lajos és Csongrádi Ferenc is.

A spanyol közönség aztán hiába várta a fiesztát, pedig jól is indulhatott volna számukra a meccs, hiszen az elején - amikor Végh a 16-oson belül rántotta vissza Butraguenot - 11-eshez jutottak a spanyolok. Ehhez azonban Disztl Péternek is volt néhány szava, Valdano jól elhelyezett lövését szögletre ütötte, és a meccs további részében is olyan bravúrokkal kápráztatta el a közönséget, hogy másnap a spanyol lapok „Mister Európának” titulálták. Ezek után már csak hab volt a tortán, hogy a 86. percben Májer védhetetlen bombával lőtte ki a bal felső sarkot, 1-0-ra nyertünk a Real Madrid otthonában. Összesítésben a Real 3-1-re győzött, így ők emelhették magasba a kupát, a Vidi második helye azonban így is fantasztikus eredménynek számított, sőt számít ma is, hiszen azóta sem jutott magyar csapat európai kupadöntőbe, de még annak közelébe sem.

(fotó: ismeretlen szerző)

Tabellák

Tabellák
    P M GY D V R-K GK
1 Budapest Honvéd SE 46 30 20 6 4 63-25 38
2 Rába ETO SC 36 30 15 6 9 57-49 8
3 Videoton SC 36 30 14 8 8 43-28 15
4 Zalaegerszegi TE 34 30 13 8 9 38-31 7
5 Vasas SC 31 30 10 11 9 56-44 12
6 Békéscsabai Előre Spartacus SE 30 30 12 6 12 42-53 -11
7 Debreceni Munkás VSC 30 30 11 8 11 35-33 2
8 Csepel SC 30 30 10 10 10 23-27 -4
9 Szombathelyi Haladás VSE 29 30 10 9 11 32-34 -2
10 Tatabányai Bányász SC 28 30 11 6 13 46-47 -1
11 Ferencvárosi TC 28 30 11 6 13 34-38 -4
12 Újpesti Dózsa SC 28 30 10 8 12 37-35 2
13 Pécsi Munkás SC 28 30 9 10 11 33-35 -2
14 MTK-VM SK 27 30 11 5 14 44-45 -1
15 Eger SE 25 30 10 5 15 26-42 -16
16 Szegedi EOL AK 14 30 6 2 22 32-73 -41
Összetett góllövő lista
18 Détári Lajos (Budapest Honvéd SE), Kiprich József (Tatabányai Bányász SC)
13 Hannich Péter (Rába ETO SC), Szabó József (Videoton SC), Kiss László (Vasas SC)
12 Szentes Lázár (Rába ETO SC), Boda Imre (MTK-VM SK)
11 Bodonyi Béla (Budapest Honvéd SE)
10 Fodor Imre (MTK-VM SK), Burcsa Győző (Videoton SC), Mészáros Ferenc (Pécsi Munkás SC), Mörtel Béla (Debreceni Munkás VSC)

Menetrend

Több információd vagy emléked van? Küldd el nekünk az [email protected] címre!