Szezonok

Szezonösszefoglaló

Zűrös félév után új időszámítás kezdődött. Ligakupa győztesek lettünk, és a bajnokságot az 5. helyen zártuk.

Zűrösen indult a szezon; június elején a nevezéssel volt gond, július elejétől pedig bő egy hónapra az MLSZ kizárta a klubot az igazolásokból. Mindeközben tulajdonosváltás is lezajlott, a Vidi többségi üzletrészét a Fetév-Szer Kft. vásárolta meg.

Az igazolási stop ellenére is volt mozgás

A kizárás miatt lecsökkent átigazolási idő rányomta a bélyegét a játékosmozgásokra. A csatár Sitku Illés egy rövid törökországi kitérőt követően visszatért a Vidihez, továbbá Koller Ákos után Simek Péter és Farkas Balázs is megegyezett a vezetéssel. Nyíregyházáról érkezett a kapus Németh Viktor, az utánpótlás csapattól pedig felkerült a csatár Magyar Balázs és a középpályás Horváth Ádám.

2007 nyarán visszatért Brazíliába a középpályás Vieira Julio Cesar Gouveia Julinho, valamint kölcsönbe a Siófokhoz ment Kuttor Attila. Oroszországba távozott a csatár Alumona Alexandr és Ciprusra az ugyancsak csatár poszton játszó Terjék Lajos.

Sikeres felkészülés után rosszul kezdtünk

A felkészülési időszak első mérkőzésén a III. osztályú Pálfa otthonában léptünk pályára, és a jótékonysági mérkőzésen fölényes, 17-1-es győzelmet arattunk. Ezt követően a REAC ellen 4-3-ra, a Paks ellen 3-0-ra győztünk, majd a Győri ETO, a Vasas, az NK Međimurje Čakovec és a Mór elleni meccseinket is hibátlanul hoztuk.

A sikeres felkészülési mérkőzéseket követően, rendkívül bizakodó volt a hangulat, a rendeződni látszó körülmények hatására, egy jól teljesítő Vidit vártak a szurkolók. Ám az első bajnokin az MTK otthonában 2-0-s vereséget szenvedtünk, majd a Kaposvár ellen gyenge teljesítménnyel 1-1-et játszottunk, és letaglózó, 5-1-es vereséget szenvedtünk Kispesten. Ekkorra már a szurkolók is elégedetlenkedtek, főként a háttérben folyó tulajdonosi csatározások miatt. A csapat azonban összekapta magát, ráadásul könnyebb ellenfelek következtek, így egymás után ötször is győztesen hagytuk el a pályát: a Vasas ellen 5-2-re, Nyíregyházán 1-0-ra, a Tatabánya ellen 7-0-ra, a REAC otthonában 2-0-ra, a Sopron ellen ugyancsak 2-0-ra nyertünk.

A jó széria nem tartott sokáig, és egyre inkább érezni lehetett, komoly problémák húzódnak a háttérben. Az őszi szezon hátralévő hét mérkőzéséből, mindössze egyszer ikszeltünk a Debrecennel, valamint a záró meccsen 2-0-ra győztünk a ZTE ellen. A többi összecsapásban alulmaradtunk: Győrben 4-1-re, a Paks otthonában és Újpesten 2-1-re, a Diósgyőr ellen 2-0-ra, Siófok ellen pedig 1-0-ra veszítettünk.

Remek rajt és szezon a Ligakupában – negyeddöntő a Magyar Kupában

A még „teszt üzemmódban” folyó Ligakupát ebben az évben őszi-tavaszi szezonra bontotta az MLSZ. Az őszi küzdelmekben az "A" csoportba kerültünk az Újpesttel, a Budapest Honvéddal és a Pakssal. Az oda-visszavágós csoportmérkőzéseket az első helyen zártuk. 

A negyeddöntőben, a Győri ETO ellen itthon 1-1-et, Győrben pedig 2-2-t játszottunk, így idegenben lőtt több góllal mi jutottunk a legjobb négy közé.

Bár az őszi döntőt megnyertük, nem zárultak le a Ligakupa mérkőzések, a tavaszról előrehozott három találkozókon a fiatalok kaptak szerepet. A "B" csoportban a Pakssal, a Siófokkal és a Kaposvári Rákóczival kerültünk össze, és mindhárom csapattól kikaptunk.

A Magyar Kupába a harmadik körben csatlakoztunk, és az első mérkőzésünkön kiütéses, 5-0-ás győzelmet arattunk a BKV Előre ellen, majd 12-0-ra vertük a Velencét.

A Győr ellen először idegenben ikszeltünk, majd itthon 3-2-re nyertünk, így mi jutottunk a negyeddöntőbe. A legjobb nyolc között azonban a Debrecen megállított minket; először itthon 2-1-re nyertünk, azonban a hajdúságiak otthonában 3-1-re kikaptunk.

Eljött a változás és a megtisztulás időszaka

A szezon végével bizonyosságot nyert, nagy a baj a klub háza táján: az MLSZ december elsejével jelentős pénzügyi hiányosságokra hivatkozva, megvonta a klub licencét. Alig két hétre rá egy közlemény tudatta a szurkolókkal, Garancsi István mentőövet dobott, és megkezdődött az új időszámítás, aminek első lépése a társaság átfogó jellegű pénzügyi-jogi-sportgazdasági ellenőrzése, illetve Bozai István személyében új, ideiglenes ügyvezető kinevezése volt.

December végén közös megegyezéssel távozott az edzői gárda. Januártól Disztl László vette át a vezetőedzői feladatokat, majd bemutatkozott az új menedzsment és stáb, illetve valamennyi játékossal sikerült egyezségre jutni. A megfeszített munka eredményeképpen január 12-én visszakaptuk a licencet, ahogy Garancsi István is fogalmazott: igazi csapatmunka volt!

Érkezők és távozók – erősödtünk a télen is

Az új „éra” első érkezője a kitűnő fizikai felépítésű ukrán védő, Mihajlo Deniszov volt, majd Polonkai Attila, a REAC középpályása is csatlakozott a csapathoz. A légiósok sorát bővítette egy ukrán és egy szlovák támadó Roman Drabenjuk, illetve Pavol Ďurica. A romániai Liberty Salontától érkezett Lázár Pál, illetve Tatabányáról Sándor István.

A Siófokon kölcsönben játszó Kuttor Attilával, közös megegyezéssel szerződést bontottunk, és „Kutya” Szombathelyen folytatta pályafutását. Mario Bozsics Újpestre, Vayer Gábor, csapatunk támadó középpályása pedig a lengyelországi LKS Lódzhoz igazolt el. Az új menedzsment szerződést bontott továbbá Baranyai Tiborral, Mészáros Attilával, Horváth Ádámmal és Pálfi Milánnal.

A téli felkészülési időszak első, Felcsút elleni edzőmérkőzésén 4-0-ra nyertünk annak ellenére, hogy több kulcsjátékos is hiányzott még. A REAC-ot itthon 3-1-re, majd Pozsonyban az ArtMediat 2-1-re vertük meg. Erős ellenfél ellen, jó mérkőzést vívtunk Belgrádban az FK Rad ellen, annak ellenére, hogy a végeredmény 0-0 lett. A szerbiai Nagybecskereken az FC Banat ellen 2-1-re győztünk, majd Disztl Dávid mesterhármasával 4-0-ra győztük le a Kaposvölgye csapatát.

Az utolsó két felkészülési meccs ugyan némileg rontotta a statisztikánkat – a KamAz ellen 1-0-ás, a Győri ETO ellen 2-0-s vereséget szenvedtünk – a csapat teljesítménye bizakodásra adott okot.

Az első lépések – megkezdődik az építkezés

Az új időszámítással, új elvárások fogalmazódtak meg klubszinten is. Természetesen senki nem várt csodát az első fél szezontól, azonban a vezetőség egyértelművé tette: hosszú távon Magyarország élcsapatát építi, ami később nemzetközi szinten is helyt tud állni. Többek között ezt is mutatta, hogy április első napjaiban Berzi Sándort nevezték ki ügyvezetőnek. A tavasz azonban még az erőfelmérésről szólt.

2008. február 25-én eljött a debütálás napja, mindenki a legtöbbet szerette volna kihozni az MTK elleni első bajnokiból, és sikerült is az „újaknak” méltóképpen bemutatkozni: a Soproni Liga tavaszi nyitófordulójának utolsó mérkőzésén Sitku Illés góljával 1-0-ra legyőztük a listavezető MTK-t. A bravúrt nem sikerült megismételni, a Kaposvári Rákóczi otthonában 1-0-s vereséget szenvedtünk, majd itthon gólnélküli döntetlent játszottunk a Budapest Honvéddal.

A gólcsend Angyalföldön szakadt meg, 2-1-re győztünk, és ezután igazi szárnyalásba kezdett a csapat, hat mérkőzésen keresztül nem talált legyőzőre. 2-1-re nyertünk a Vasas és a Nyíregyháza ellen, megvertük 3-1-re Tatabányát, 2-1-re a REAC-ot, 1-0-ra a Győri ETO-t és 3-0-ra a Paksot is. Az utolsó öt forduló miatt sem kellett szégyenkeznünk, ugyan 1-0-ás vereséget szenvedtük az Újpesttől és 3-0-ra kaptunk ki a Debrecentől, győztesen hagytuk el a pályát a Diósgyőr, a Siófok és a ZTE elleni összecsapásokon. 

Remek tavaszt zártunk, a 15 lejátszott mérkőzésből 12 alkalommal győztünk, egyszer ikszelünk és mindössze 2 alkalommal kaptunk ki és az 5. helyen végeztünk.

Címvédés a Ligakupában – balszerencsés Magyar Kupa

Februárban folytatódtak a Ligakupa összecsapások. Mivel az őszi szezon döntőjét megnyertük, a "B" csoport visszavágóin továbbra is a fiatalok kaptak lehetőséget. A Kaposvári Rákóczitól 2-0-ra, a Paksi FC-től 1-0-ra és a BFC Siófok-tól 4-2-re kaptunk ki. Végül az utolsó helyen zártunk, ám az őszi győzelmünk után a nagydöntőben a tavaszi nyertessel, a Debrecennel csaptunk össze.

Először itthon fogadtuk a Hajdúságiakat és 1-0-ra győztünk, majd Debrecenben is sikerült diadalmaskodnunk, így ismételten mi lettünk a Ligakupa győztesek.

Kevésbé volt sikeres a menetelésünk a Magyar Kupában. A negyeddöntőben a Debrecen ellen itthon 2-1-re győztünk, ám a visszavágón, drámai véghajrában 3-1-re kikaptunk, így kiestünk a kupából.

(fotó: vbke.hu)

Tabellák

Tabellák - 30. forduló
    P M GY D V R-K GK Európai kupahely
1 MTK Budapest FC 66 30 20 6 4 67-23 44 Bajnokok Ligája
2 DVSC-TEVA 64 30 19 7 4 67-29 38 Bajnokok Ligája
3 Győri ETO FC 58 30 16 10 4 64-35 29 Bajnokok Ligája
4 Újpest FC 55 30 16 7 7 58-40 18 Bajnokok Ligája
5 FC Fehérvár 54 30 17 3 10 48-32 16 Bajnokok Ligája
6 Gabona Trans Kaposvári Rákóczi FC 51 30 14 9 7 48-38 10 Bajnokok Ligája
7 Zalaegerszegi TE FC 46 30 13 7 10 55-39 16 Bajnokok Ligája
8 Budapest Honvéd FC 43 30 12 7 11 45-36 9 Bajnokok Ligája
9 Vasas SC 41 30 12 5 13 41-45 -4 Bajnokok Ligája
10 Nyíregyháza Spartacus FC 40 30 11 7 12 34-37 -3 Bajnokok Ligája
11 Paksi FC 37 30 9 10 11 51-51 0 Bajnokok Ligája
12 REAC 30 30 7 9 14 42-60 -18 Bajnokok Ligája
13 DVTK-Borsodi 28 30 5 13 12 43-63 -20 Bajnokok Ligája
14 BFC Siófok 27 30 6 9 15 33-46 -13 Bajnokok Ligája
15 FC Tatabánya 10 30 2 4 24 34-93 -59 Bajnokok Ligája
16 FC Sopron 0 0 0 0 0 0-0 0 Bajnokok Ligája
Összetett góllövő lista
18 Waltner Róbert (Zalaegerszegi TE FC)
17 Urbán Gábor (MTK Budapest FC)
16 Oláh Lóránt (Gabona Trans Kaposvári Rákóczi FC)
15 Tisza Tibor (Újpest FC) , Tököli Attila (Paksi FC)
14 Dorge Rustand Kouemaha (DVSC-TEVA) , Simon Attila (DVTK-Borsodi)
11 Sitku Illés
6 Jusuf Dajic
5 Dvéri Zsolt
4 Farkas Balázs , Nagy Dániel
3 Koller Ákos , Mario Bozic , Simek Péter
2 Polonkai Attila
1 Csobánki Ádám , Horváth Gábor , Vayer Gábor

Keret és stáb

Menetrend

Több információd vagy emléked van? Küldd el nekünk az [email protected] címre!