Szezonok

Szezonösszefoglaló

A vezetőség célja az 5-8. hely megszerzése volt, ám ezúttal is osztályozót játszottunk. A teljesítményre, a klub körüli gondok is rányomták a bélyegét.

A szezon ismét változásokkal indult. A Videoton FCF klubigazgatói posztját féléves próbaidővel a Gárdonyi Focisuli eddigi irányítója, György László látta el nyártól. A tavaszi sikeres hónapok után kétéves szerződést kötöttek a Disztl László-Csucsánszky Zoltán edzőpárossal. A vezetőség célként az 5-8. helyet irányozta elő a csapatnak.

Ismét nagyot változott a keret

Több új játékossal is számolhatott a szakvezetés. Takács Lajossal újabb két éves szerződést kötött a klub. Visszatért a Stadler FC-től a csatár Pálfi László, a Rákóczi Kaposcukor FC-től a kapus Milinte Árpád, illetve leigazoltuk a csatár Waltner Róbertet. A középpályás Schneider Tamás a Pécsi MFC-től érkezett, Miklós Attila pedig a Bőstől. A Videotonnál folytatta tovább a csatár Domján Attila.   

A távozók ebben a szezonban is sokan voltak. A tartalékcsapathoz került a középpályás Donát Rajmund. Az Újpesthez igazolt a középpályás Tóth Norbert, Pető Tamás és Onyeabor Monye, a Gázszer FC-hez a középpályás Bekő Balázs és a védő Lőrincz Antal, valamint a Békéscsabai EFC-hez a középpályás Dobi Róbert és Topos Zsolt. A csatár Varga Istvánt fél évre a Gázszer FC-nek kölcsönbe adtuk, illetve a kapus Kujundzsics Zoltán is ideiglenesen távozott.

Vereség nyitottuk a bajnokságot

Az első fordulóban az MTK otthonába utaztunk. Hamar megszereztük ugyan a vezetést, de nem bírtuk a vendéglátók nyomását, és a szünetre már a hazaiaknál volt az előny. A pihenőt követően nem voltuk képesek megújulni, így végül 3-1-es MTK győzelem született.

Győzelmek és döntetlenek váltogatták egymást a 9. fordulóig, az egyik legkiélezettebb mérkőzést a Gázszer FC ellen játszottuk. A két csapat először találkozott az NB I-ben, és bár első nekifutásra felhőszakadás miatt el kellett halasztani a mérkőzést, két hét elteltével, a közel nyolcezer főnyi közönség igazi presztizscsatát láthatott. Az első félidőben kétszer kerültünk hátrányba, és kétszer egyenlítettünk, majd a fordulás után már fölényben játszottunk, és Róth, Takács, Korsós, valamint Dvéri góljaival 4-2-re győztünk.

Ekkor a tabella 6. helyén álltunk, négy hellyel előzve meg következő vendéglátónkat, a Fradit. Vidi vezetéssel indult a meccs, Dvéri Zsolt remek labdával ugratta ki Róth Ferencet, akiről lemaradt védője, és 13 méterről a kapu bal sarkába lőtt. Még a félidőben egyenlített, majd a vezetést is megszerezte a zöld-fehér együttes. A második játékrészben ugyan kiszabadult csapatunk a hazaiak szorításából, de Dvéri kihagyott egy büntetőt, majd kiállították. A Fradi kihasználta az emberelőnyt, és még kétszer vette be Bíró Szabolcs kapuját, beállítva a 4-1-es végeredményt.

Bár a következő fordulóban Róth, Vancsa, Korsós, Pálfi, Takács találataival 5-1-re vertük itthon a Békéscsabát, a folytatás viharokat hozott. A Vác elleni idegenbeli, 2-1-es vereséget követően, október 1-én Szuna József klubelnök számon kérte az edzői stábon a bajnoki nyitány sikertelenségét. Ekkor, a 11. forduló után 9. helyen álltunk. Disztl László másnap lemondott, azzal indokolva döntését, hogy őt tették felelőssé minden rosszért. Ugyanakkor az sem volt mellékes körülmény, hogy a klub régóta tartozott az edzőknek és a játékosoknak is. 

A csapat megbízott edzője, a tartalékcsapat trénere, Szabó József lett, aki Kispesten vereséggel debütált. A lelátón, a Fehérvárról érkező szurkolók több transzparenssel is kifejezték kötődésüket a Disztl-Csucsánszky edzőpároshoz, és Szuna József klubelnököt szólították fel távozásra. Egy nappal a kispesti vereség után visszahelyezték állásába Disztl Lászlót és Csucsányszky Zoltánt, Szuna József pedig felajánlotta lemondását, ezt azonban az elnökség tagjai nem fogadták el.

Néhány nappal Disztl László visszatérése után, a bajnokság 13. fordulójában a Tiszakécske együttesét közönségszórakoztató játékkal 8-0-ára győztük le. Az utolsó hazai meccsen a Diósgyőri FC-t fogadtuk, ám sajnos ezen a mérkőzésen meg sem közelítettük a Tiszakécske elleni teljesítményt. Voltak ugyan lehetőségeink, de ezek rendre kimaradtak, végül nyolc perccel a meccs lefújása előtt a Diósgyőr egy szerencsés találattal a győzelmet is megszerezte.

Az őszt végül 20 ponttal, 5 győzelemmel, 5 döntetlennel és 7 vereséggel a 12. helyen zártuk.

Pénzügyileg padlón a klub

A bajnokság félidejében Szuna József elnök kijelentette, a kilátástalan gazdasági helyzet miatt, az év végével lejáró szerződésű játékosokkal valószínűleg nem hosszabbít a klub. Néhány nappal később Disztl Lászlót felmentették a munkavégzés alól, mivel a vezetés véleménye szerint a szakember megsértette őket egy nyilatkozatával. Az edzéseket ideiglenesen Horváth Gábor technikai vezető vezényelte, majd a Szeged-Dorozsma csapatát irányító Vágó Attilát bízták meg a vezetőedzői teendők ellátásával, pályaedzője Orlóczki Tibor lett. Eldőlt az is, hogy nem hosszabbítják meg György László klubigazgató megbízatását.

A klub féléves szerződéshosszabbításban állapodott meg Joszip Duliccsal, annak ellenére, hogy a jugoszláv légiós január folyamán már pályára lépett a Gázszer FC színeiben. Visszarendelték Pécsről a kapus Mitring Istvánt. Három volt játékosa követte Szegedről Vágó Attila vezetőedzőt: Miklós Zoltán, az NB I/B őszi gólkirálya, a védő Magyar József és Szabó Béla. Fél évre kölcsönbe került Fehérvárra az MTK-tól a középpályás Talapa János, a Ferencvárostól a szintén középpályás Takács György, illetve visszatért a Gázszer FC-nél kölcsönben játszó Varga István. Felkerült az ifi csapattól a középpályás Simek Péter és Császár Krisztián.

A középpályás Korsós Attila és a kapus Bíró Szabolcs két és féléves szerződést írt alá az Újpesti TE csapatával, Takács Lajos pedig átadólistára került, majd két és fél évre a soproniak játékosa lett.

Döntetlennel kezdődött a tavasz

Vágó Attila, az MTK ellen 0-0-ás döntetlennel debütált, majd a Gázszer FC elleni 1-1 után, zsinórban négy vereség következett. A Siófok 3-2-re, a BVSC 2-0-ra, az Ilzer-Stadler és a Szombathely is 3-1 tudott nyerni csapatunk ellen, így a tabella 15. helyére estünk vissza.

Március 30-án, immár végérvényesen lemondott Szuna József a klubban viselt mindennemű tisztségéről. Az elnökség elfogadta távozási szándékát, majd azonnali hatállyal leváltotta Vágó Attila vezetőedzőt, valamint a tavaszi idény végéig Csongrádi Ferencet és Szabó Józsefet bízta meg a csapat irányításával. Ez azonban nem hozott sikert, újabb két meccsel bővült a kudarc-lista, a Vasastól 3-1-re, a DVSC-Epona-tól 3-0-ra kaptunk ki.

Hosszú idő után, az első pontunkat az 1-1-es végeredménynek köszönhetően a Fradi ellen szereztük, majd tizennégy hét után megszületett az első győzelmünk is. A tabella hatodik helyen álló Vác-Zollner FC csapatát Sóstón fogadtuk. Az 51. percben Waltner Róbert egy kipattanó labdát értékesített, és ezzel a találattal 1-0-ra nyertünk. Ezt követően hiába vertük meg 2-1-re a Kispest-Honvédot, a kieső zónától nem távolodtunk el tartósan, ugyanis a záró fordulóig már egyetlen meccset sem tudtunk megnyerni.

Év végén 31 ponttal, 7 győzelemmel, 10 döntetlennel és 17 vereséggel a tabella 16. helyén végeztünk, ami azt jelentette, hogy osztályozóra kényszerültünk, négy év alatt már harmadszor.

Ismét sikerült – az élvonalban maradtunk

Ezúttal az NBI/B 4. helyezettjével, a MATÁV SC Sopronnal kellett megvívniuk az első osztályban maradásért. Az osztályozó első felvonásán a vendégek, a volt fehérvári Takács Lajos találatával hamar megszerezték a vezetést, de még a félidőben Waltner Róbert fejesével egyenlítettünk. A fordulás után is lendületben maradt a csapat, és a 67. percben ismét Waltner volt sikeres, és újabb fejesgóljának köszönhetően 2-1-es vezetéssel várhattunk a visszavágót.

Négy nappal később már a 24. percben mi vezettünk, majd négy perccel később kétgólosra növeltük az előnyünket. A vendéglátók egyre idegesebbek lettek, támadtak, és próbálták menteni a menthetőt, ám Mitring István bravúrjainak köszönhetően magabiztosan tartottuk előnyünket. Az első félidő lefújása előtt Dvérit buktatták a 16-oson belül, a jogosan megítélt büntetőt Talapa János értékesítette. A fordulás után higgadtan futballoztunk, hiszen a Sopronnak már öt gólt kellett volna lőnie ahhoz, hogy feljutási reményeik éljenek. Nem sikerült, így 3-0-ra, összesítésben pedig 5-1-re győztünk, és ismét az NB I-ben maradtunk.

Magyar Kupa – kiesés már a csoportkörnél

A folyamatos bizonytalanság a Magyar Kupa küzdelmekre is rányomta a bélyegét. A Jánossomorja, a Büki TK–Gyógyfürdő Rt., a Jutas Veszprém és a Nyíregyházi FC elleni győzelem után, a Vác FC-től kikaptunk, ami egyben azt is jelentette, hogy kiestünk a sorozatból.

Tabellák

Tabellák
    P M GY D V R-K GK
1 Újpesti TE 73 34 21 10 3 62-26 36
2 Ferencvárosi TC 67 34 20 7 7 63-43 20
3 Vasas Danubius Hotels SC 64 34 19 7 8 66-41 25
4 Győri ETO FC 63 34 18 9 7 47-31 16
5 MTK FC 58 34 17 7 10 60-35 25
6 Vác FC-Zollner 51 34 15 6 13 45-47 -2
7 Zalahús Zalaegerszegi TE 50 34 15 5 14 58-42 16
8 Gázszer FC 49 34 12 13 9 55-45 10
9 Debreceni VSC-Epona 48 34 13 9 12 46-48 -2
10 BVSC-Zugló FC 46 34 12 10 12 49-43 6
11 Diósgyőri FC 44 34 12 8 14 46-41 5
12 Siófoki Bányász SE 41 34 11 8 15 38-43 -5
13 Kispest-Honvéd FC 36 34 10 6 18 41-57 -16
14 Haladás-Milos FC 36 34 9 9 16 38-47 -9
15 Tiszakécske FC 32 34 8 8 18 36-75 -39
16 Videoton FC Fehérvár 31 34 7 10 17 43-58 -15
17 Békéscsabai Előre FC 31 34 7 10 17 28-61 -33
18 Ilzer-Stadler FC 22 34 4 10 20 19-67 -48
Összetett góllövő lista
20 Tiber Krisztián (Gázszer FC)
17 Váczi Zoltán (Vasas Danubius Hotels SC), Hámori Ferenc (Vasas Danubius Hotels SC)
16 Orosz Ferenc (MTK FC)
15 Ilea Nicolea (Debreceni VSC-Epona)
13 Fehér Miklós (Győri ETO FC), Kenesei Krisztián (MTK FC), Horváth Ferenc (Ferencvárosi TC), Kulcsár Sándor (Diósgyőri FC)
9 Róth Ferenc (Videoton FC Fehérvár)
7 Vancsa Miklós (Videoton FC Fehérvár), Dvéri Zsolt (Videoton FC Fehérvár)

Menetrend

Több információd vagy emléked van? Küldd el nekünk az [email protected] címre!