Szezonok

Szezonösszefoglaló

A vezetőség célja az 5-8. hely megszerzése volt, ám ezúttal is osztályozót játszottunk. A teljesítményre, a klub körüli gondok is rányomták a bélyegét.

A szezon ismét változásokkal indult. A Videoton FCF klubigazgatói posztját féléves próbaidővel a Gárdonyi Focisuli eddigi irányítója, György László látta el nyártól. A tavaszi sikeres hónapok után kétéves szerződést kötöttek a Disztl László-Csucsánszky Zoltán edzőpárossal. A vezetőség célként az 5-8. helyet irányozta elő a csapatnak.

Ismét nagyot változott a keret

Több új játékossal is számolhatott a szakvezetés. Takács Lajossal újabb két éves szerződést kötött a klub. Visszatért a Stadler FC-től a csatár Pálfi László, a Rákóczi Kaposcukor FC-től a kapus Milinte Árpád, illetve leigazoltuk a csatár Waltner Róbertet. A középpályás Schneider Tamás a Pécsi MFC-től érkezett, Miklós Attila pedig a Bőstől. A Videotonnál folytatta tovább a csatár Domján Attila.   

A távozók ebben a szezonban is sokan voltak. A tartalékcsapathoz került a középpályás Donát Rajmund. Az Újpesthez igazolt a középpályás Tóth Norbert, Pető Tamás és Onyeabor Monye, a Gázszer FC-hez a középpályás Bekő Balázs és a védő Lőrincz Antal, valamint a Békéscsabai EFC-hez a középpályás Dobi Róbert és Topos Zsolt. A csatár Varga Istvánt fél évre a Gázszer FC-nek kölcsönbe adtuk, illetve a kapus Kujundzsics Zoltán is ideiglenesen távozott.

Vereség nyitottuk a bajnokságot

Az első fordulóban az MTK otthonába utaztunk. Hamar megszereztük ugyan a vezetést, de nem bírtuk a vendéglátók nyomását, és a szünetre már a hazaiaknál volt az előny. A pihenőt követően nem voltuk képesek megújulni, így végül 3-1-es MTK győzelem született.

Győzelmek és döntetlenek váltogatták egymást a 9. fordulóig, az egyik legkiélezettebb mérkőzést a Gázszer FC ellen játszottuk. A két csapat először találkozott az NB I-ben, és bár első nekifutásra felhőszakadás miatt el kellett halasztani a mérkőzést, két hét elteltével, a közel nyolcezer főnyi közönség igazi presztizscsatát láthatott. Az első félidőben kétszer kerültünk hátrányba, és kétszer egyenlítettünk, majd a fordulás után már fölényben játszottunk, és Róth, Takács, Korsós, valamint Dvéri góljaival 4-2-re győztünk.

Ekkor a tabella 6. helyén álltunk, négy hellyel előzve meg következő vendéglátónkat, a Fradit. Vidi vezetéssel indult a meccs, Dvéri Zsolt remek labdával ugratta ki Róth Ferencet, akiről lemaradt védője, és 13 méterről a kapu bal sarkába lőtt. Még a félidőben egyenlített, majd a vezetést is megszerezte a zöld-fehér együttes. A második játékrészben ugyan kiszabadult csapatunk a hazaiak szorításából, de Dvéri kihagyott egy büntetőt, majd kiállították. A Fradi kihasználta az emberelőnyt, és még kétszer vette be Bíró Szabolcs kapuját, beállítva a 4-1-es végeredményt.

Bár a következő fordulóban Róth, Vancsa, Korsós, Pálfi, Takács találataival 5-1-re vertük itthon a Békéscsabát, a folytatás viharokat hozott. A Vác elleni idegenbeli, 2-1-es vereséget követően, október 1-én Szuna József klubelnök számon kérte az edzői stábon a bajnoki nyitány sikertelenségét. Ekkor, a 11. forduló után 9. helyen álltunk. Disztl László másnap lemondott, azzal indokolva döntését, hogy őt tették felelőssé minden rosszért. Ugyanakkor az sem volt mellékes körülmény, hogy a klub régóta tartozott az edzőknek és a játékosoknak is. 

A csapat megbízott edzője, a tartalékcsapat trénere, Szabó József lett, aki Kispesten vereséggel debütált. A lelátón, a Fehérvárról érkező szurkolók több transzparenssel is kifejezték kötődésüket a Disztl-Csucsánszky edzőpároshoz, és Szuna József klubelnököt szólították fel távozásra. Egy nappal a kispesti vereség után visszahelyezték állásába Disztl Lászlót és Csucsányszky Zoltánt, Szuna József pedig felajánlotta lemondását, ezt azonban az elnökség tagjai nem fogadták el.

Néhány nappal Disztl László visszatérése után, a bajnokság 13. fordulójában a Tiszakécske együttesét közönségszórakoztató játékkal 8-0-ára győztük le. Az utolsó hazai meccsen a Diósgyőri FC-t fogadtuk, ám sajnos ezen a mérkőzésen meg sem közelítettük a Tiszakécske elleni teljesítményt. Voltak ugyan lehetőségeink, de ezek rendre kimaradtak, végül nyolc perccel a meccs lefújása előtt a Diósgyőr egy szerencsés találattal a győzelmet is megszerezte.

Az őszt végül 20 ponttal, 5 győzelemmel, 5 döntetlennel és 7 vereséggel a 12. helyen zártuk.

Pénzügyileg padlón a klub

A bajnokság félidejében Szuna József elnök kijelentette, a kilátástalan gazdasági helyzet miatt, az év végével lejáró szerződésű játékosokkal valószínűleg nem hosszabbít a klub. Néhány nappal később Disztl Lászlót felmentették a munkavégzés alól, mivel a vezetés véleménye szerint a szakember megsértette őket egy nyilatkozatával. Az edzéseket ideiglenesen Horváth Gábor technikai vezető vezényelte, majd a Szeged-Dorozsma csapatát irányító Vágó Attilát bízták meg a vezetőedzői teendők ellátásával, pályaedzője Orlóczki Tibor lett. Eldőlt az is, hogy nem hosszabbítják meg György László klubigazgató megbízatását.

A klub féléves szerződéshosszabbításban állapodott meg Joszip Duliccsal, annak ellenére, hogy a jugoszláv légiós január folyamán már pályára lépett a Gázszer FC színeiben. Visszarendelték Pécsről a kapus Mitring Istvánt. Három volt játékosa követte Szegedről Vágó Attila vezetőedzőt: Miklós Zoltán, az NB I/B őszi gólkirálya, a védő Magyar József és Szabó Béla. Fél évre kölcsönbe került Fehérvárra az MTK-tól a középpályás Talapa János, a Ferencvárostól a szintén középpályás Takács György, illetve visszatért a Gázszer FC-nél kölcsönben játszó Varga István. Felkerült az ifi csapattól a középpályás Simek Péter és Császár Krisztián.

A középpályás Korsós Attila és a kapus Bíró Szabolcs két és féléves szerződést írt alá az Újpesti TE csapatával, Takács Lajos pedig átadólistára került, majd két és fél évre a soproniak játékosa lett.

Döntetlennel kezdődött a tavasz

Vágó Attila, az MTK ellen 0-0-ás döntetlennel debütált, majd a Gázszer FC elleni 1-1 után, zsinórban négy vereség következett. A Siófok 3-2-re, a BVSC 2-0-ra, az Ilzer-Stadler és a Szombathely is 3-1 tudott nyerni csapatunk ellen, így a tabella 15. helyére estünk vissza.

Március 30-án, immár végérvényesen lemondott Szuna József a klubban viselt mindennemű tisztségéről. Az elnökség elfogadta távozási szándékát, majd azonnali hatállyal leváltotta Vágó Attila vezetőedzőt, valamint a tavaszi idény végéig Csongrádi Ferencet és Szabó Józsefet bízta meg a csapat irányításával. Ez azonban nem hozott sikert, újabb két meccsel bővült a kudarc-lista, a Vasastól 3-1-re, a DVSC-Epona-tól 3-0-ra kaptunk ki.

Hosszú idő után, az első pontunkat az 1-1-es végeredménynek köszönhetően a Fradi ellen szereztük, majd tizennégy hét után megszületett az első győzelmünk is. A tabella hatodik helyen álló Vác-Zollner FC csapatát Sóstón fogadtuk. Az 51. percben Waltner Róbert egy kipattanó labdát értékesített, és ezzel a találattal 1-0-ra nyertünk. Ezt követően hiába vertük meg 2-1-re a Kispest-Honvédot, a kieső zónától nem távolodtunk el tartósan, ugyanis a záró fordulóig már egyetlen meccset sem tudtunk megnyerni.

Év végén 31 ponttal, 7 győzelemmel, 10 döntetlennel és 17 vereséggel a tabella 16. helyén végeztünk, ami azt jelentette, hogy osztályozóra kényszerültünk, négy év alatt már harmadszor.

Ismét sikerült – az élvonalban maradtunk

Ezúttal az NBI/B 4. helyezettjével, a MATÁV SC Sopronnal kellett megvívniuk az első osztályban maradásért. Az osztályozó első felvonásán a vendégek, a volt fehérvári Takács Lajos találatával hamar megszerezték a vezetést, de még a félidőben Waltner Róbert fejesével egyenlítettünk. A fordulás után is lendületben maradt a csapat, és a 67. percben ismét Waltner volt sikeres, és újabb fejesgóljának köszönhetően 2-1-es vezetéssel várhattunk a visszavágót.

Négy nappal később már a 24. percben mi vezettünk, majd négy perccel később kétgólosra növeltük az előnyünket. A vendéglátók egyre idegesebbek lettek, támadtak, és próbálták menteni a menthetőt, ám Mitring István bravúrjainak köszönhetően magabiztosan tartottuk előnyünket. Az első félidő lefújása előtt Dvérit buktatták a 16-oson belül, a jogosan megítélt büntetőt Talapa János értékesítette. A fordulás után higgadtan futballoztunk, hiszen a Sopronnak már öt gólt kellett volna lőnie ahhoz, hogy feljutási reményeik éljenek. Nem sikerült, így 3-0-ra, összesítésben pedig 5-1-re győztünk, és ismét az NB I-ben maradtunk.

Magyar Kupa – kiesés már a csoportkörnél

A folyamatos bizonytalanság a Magyar Kupa küzdelmekre is rányomta a bélyegét. A Jánossomorja, a Büki TK–Gyógyfürdő Rt., a Jutas Veszprém és a Nyíregyházi FC elleni győzelem után, a Vác FC-től kikaptunk, ami egyben azt is jelentette, hogy kiestünk a sorozatból.

Tabellák

Tabellák - 34. forduló
    P M GY D V R-K GK Európai kupahely
1 Újpesti TE 73 34 21 10 3 62-26 36 Bajnokok Ligája
2 Ferencvárosi TC 67 34 20 7 7 63-43 20 Bajnokok Ligája
3 Vasas Danubius Hotels SC 64 34 19 7 8 66-41 25 Bajnokok Ligája
4 Győri ETO FC 63 34 18 9 7 47-31 16 Bajnokok Ligája
5 MTK FC 58 34 17 7 10 60-35 25 Bajnokok Ligája
6 Vác FC-Zollner 51 34 15 6 13 45-47 -2 Bajnokok Ligája
7 Zalahús Zalaegerszegi TE 50 34 15 5 14 58-42 16 Bajnokok Ligája
8 Gázszer FC 49 34 12 13 9 55-45 10 Bajnokok Ligája
9 Debreceni VSC-Epona 48 34 13 9 12 46-48 -2 Bajnokok Ligája
10 BVSC-Zugló FC 46 34 12 10 12 49-43 6 Bajnokok Ligája
11 Diósgyőri FC 44 34 12 8 14 46-41 5 Bajnokok Ligája
12 Siófoki Bányász SE 41 34 11 8 15 38-43 -5 Bajnokok Ligája
13 Kispest-Honvéd FC 36 34 10 6 18 41-57 -16 Bajnokok Ligája
14 Haladás-Milos FC 36 34 9 9 16 38-47 -9 Bajnokok Ligája
15 Tiszakécske FC 32 34 8 8 18 36-75 -39 Bajnokok Ligája
16 Videoton FC Fehérvár 31 34 7 10 17 43-58 -15 Bajnokok Ligája
17 Békéscsabai Előre FC 31 34 7 10 17 28-61 -33 Bajnokok Ligája
18 Ilzer-Stadler FC 22 34 4 10 20 19-67 -48 Bajnokok Ligája
Összetett góllövő lista
20 Tiber Krisztián (Gázszer FC)
17 Hámori Ferenc (Vasas Danubius Hotels SC) , Váczi Zoltán (Vasas Danubius Hotels SC)
16 Orosz Ferenc (MTK FC)
15 Ilea Nicolea (Debreceni VSC-Epona)
13 Fehér Miklós (Győri ETO FC) , Horváth Ferenc (Ferencvárosi TC) , Kenesei Krisztián (MTK FC) , Kulcsár Sándor (Diósgyőri FC)
9 Róth Ferenc
7 Dvéri Zsolt , Vancsa Miklós
5 Korsós Attila , Valdas Urbonas
3 Takács Lajos , Waltner Róbert
2 Szabó Béla
1 Pálfi László , Schindler Szabolcs , Simek Péter

Keret és stáb

Menetrend

Több információd vagy emléked van? Küld el nekünk az [email protected] címre!