Szezonok

Szezonösszefoglaló

Bár az ezüst is szépen csillog, a vezetés nem titkolta szándéka volt, hogy idén, a klub történelmében először feljussunk a csúcsra.

A szezonnak változatlan szakmai stábbal vágtunk neki; dr. Mezey György vezetőedző irányításával, Bódog Tamás, Bekő Balázs és Dvéri Zsolt pályaedzőkkel, valamint Disztl Péter kapusedzővel. A klub vezetésében történt változás, Tassy Márk a klub addigi operatív igazgatója lett a Fehérvár FC Kft. ügyvezetője, viszont a célok nem változtak, az aranyért indultunk harcba.

Nemzetközi tapasztalattal bíró kapus érkezett

Három évre írt alá a montenegrói származású Mladen Bozsovics, a szerb bajnok és kupagyőztes kapus a Partizán Belgrádtól jött át a Vidihez. Az AIK Stockholmtól igazoltuk a csatár Martin Koyongo Mutumbát és a középpályás Bojan Djordicsot. A hazai élvonalból is érkeztek játékosok: az MTK-tól a csatár Gosztonyi András 3 évre és a baloldali védő Hidvégi Sándor 2 évre, az Újpesttől a középpályás Dusan Vasziljevicse 2 évre és a belső védő Vaskó Tamás 3 évre szerződődött. A felnőtt keretbe került Szolnoki Roland, Baracskai Roland és Margitics Andor.

Még az előző szezon vége előtt elváltak a Vidi és a montenegrói védő Milko Novakovics útjai. A tavaszi szezon végén járt le Sifter Tamás szerződése, ő Pakson folytatta pályafutását. Nem sikerült megegyezni a Farkas II. Balázst kölcsönbe adó Dinamo Kijevvel, így végül a csatár nem a Vidiben, hanem a Debrecenben folytatta. A védő Varga Róbertet a ZTE vásárolta meg. Távozott Demjén Gábor, Nenad Filipovics és Ilija Radovics is. Kölcsönbe adtuk Présinger Ádámot a Vasasba, Sitku Illés pedig Újpesten folytatta tovább. A középpályás Kocsis Gábor a Siófok csapatában játszott kölcsönben. Augusztus végén, Horváth Gábor 2011 nyaráig kölcsönbe az NAC Bredához távozott.

Edzőtábor az osztrák hegyek között - elismerés a szakmai munkáért

A csapat edzőtáborozni Felső-Ausztriába utazott, a festői szépségű Windischgarstenben tíz nap alatt hat mérkőzést játszottak a játékosok. A felkészülés alatt mutatott jó teljesítmény jogos bizakodással töltött el mindenkit; szurkolók, vezetők, játékosok egyöntetűen jó szereplést vártak mind a nemzetközi kupában, mind pedig a bajnokságban.

Ráadásul a július eleji MLSZ díjátadón tarolt a Vidi; a legjobb edzőnek járó Sebes Gusztáv-díjat dr. Mezey György mesteredző, a legjobb játékosnak járó Bozsik József-díjat, a négyszeres válogatott Horváth Gábor, a gólkirályi címért járó Deák Ferenc-díjat pedig, a 18 találatos Nemanja Nikolics kapta.


Nehéz kezdés – nem termett nemzetközi babér

A szezon első tétmérkőzésére már július elején sor került, a Szuperkupában a DVSC ellen léptünk pályára. Sajnos ezúttal sem sikerült felülkerekednünk riválisunkon, Szakály Péter góljával 1-0-ra nyert a Debrecen.

Az Európa Ligában, a Maribor ellen alig egy héttel később, mintegy 5000 ember előtt léptünk pályára a Győri ETO stadionjában. A Vidi már az első percektől agilisan támadott, de érezni lehetett, hogy a szlovénok ellentámadásai is veszélyt rejtenek. Sajnos, ez be is igazolódott, szinte helyzet nélkül, egy távoli lövéssel szerzett vezetést a vendégcsapat. A gól megfogott minket, ráadásul a szlovénok játéktördelő stílusával sem tudtunk mit kezdeni. Végül a 79. percben Horváth Gábor egy lecsorgó labdát hat méterről a kapuba bombázott, így 1-1-el zártuk az első meccset.

A döntetlennel még mindig nem szálltak el a továbbjutási esélyeink. Ezt a szurkolók is így gondolták, hiszen közel ezren kísérték a csapatot Mariborba – végül mégsem sikerült a nagy álom, 2-0-ra kikaptunk, így búcsúztunk az Európa Ligától.

Lassan, de biztoson beindult a Vidi – első lépések az arany felé

Döntetlennel rajtoltunk a bajnoki nyitányon, 1-1-et játszottunk a Siófok otthonában, de a Vasas elleni 3-0-s győzelem kilendítette a csapatot a mélypontról, és a listavezető MTK-t is 3-0-ra vertük a Hidegkúti Stadionban.

A csapat fantasztikus őszt produkált, mindössze a Debrecen tudott felülkerekedni rajtunk, 3-1-re kaptunk ki. Ikszeltünk még a Fradival, a Honvéddal és a Győrrel, de a többi mérkőzésünket, szám szerint nyolcat magabiztosan nyertük, és az őszi szezont hét pont előnnyel az első helyen zártuk.

Versenyben voltunk a Magyar Kupáért is; a Baját 4-2-re győztük le emberhátrányban, majd itthon 3-0-s győzelmet arattunk a Szombathelyi Haladás ellen, bejutva így a nyolcaddöntőbe.

Ősszel dr. Mezey Györgyöt és három játékosunkat is díjazta a HLSZ. A 2009/10-es bajnoki év legjobb edzője kategóriában vezetőedzőnk a harmadik lett 128 szavazattal, 16 százalékkal. A legjobb 21 éven aluli játékos kategóriában Gosztonyi András a második helyen végzett 227 szavazattal, 29 százalékkal. A legjobb Magyarországon játszó külföldi játékos kategóriában két vidis is a „dobogóra állhatott”; André Alves 151 szavazattal, 19 százalékkal a második, Nikolic Nemanja 86 szavazat 11 százalékkal a harmadik lett.


Tavasz a télben – decemberben lejátszottuk az első tavaszi meccsünket

Bár az első őszi fordulóban még csak döntetlent sikerült elérnünk a Siófok ellen, az előrehozott tavaszi mérkőzésen már nem hagytunk esélyt a Balaton-partiaknak. Ugyan idő kellett, hogy  a siófokiak szervezett védekezését feltörjük, végül szűk egy óra játék után, Sándor György káprázatosan szép gólt fejelt, majd Nikolics szinte azonnal megduplázta előnyünket, így 2-0-ra győztünk.

Mivel a tél bekeményített, az MLSZ lefújta a 17. fordulót, és a soron következő Magyar Kupa mérkőzést is.

"A teljesítményünk tükrében egyértelműen kijelenthető, hogy a bajnokság elején kitűzött célt a csapat teljes egészében teljesítette, hiszen megnyugtató pontelőnnyel és a legtöbb rúgott, illetve a legkevesebb kapott góllal az első helyen zárta az őszt" – emelte ki dr. Mezey György vezetőedző.

Nem történt jelentős változás a keretben – Alves folytatja

Mivel végül eldőlt, Alves nem távozik Sóstóról, megnyugodhattak a szurkolók is, a remek őszt produkáló csapat egyben maradt. Mindössze három, a keret gerincében nem meghatározó játékos igazolt el; Mutumba visszament svéd csapatához, Présinger a Vasashoz távozott, Vujovics pedig félévre kölcsönbe került Kecskemétre.

Érkezők tekintetében sem volt mozgalmas az átigazolási időszak, az NB II-es csapattól csatlakozott a felnőttekhez Izing Martin és Elek Bence.

Télből a kora nyárba – két hetes edzőtábor a Spanyol tengerparton

Január 5-én részlegesen, és január 10-én teljes kerettel elkezdte a tavaszi szezonra való felkészülést a Vidi. A csapat elsőként Balatonalmádiban töltött egy hetet, amelyet az első felkészülési mérkőzés zárt. Az FK Spartak Zlatibor Voda ellen 1-1-es döntetlent játszottunk. Még a spanyolországi edzőtábor előtt Sóstón fogadtuk, és 1-0-ra legyőztük a Slovan Bratislavát, majd Muraszombatra utaztunk, ahol 2-1-re nyertünk.

Január utolsó napjaiban utazott el a csapat Chiclana de la Frontera-ba, a közel kéthetes edzőtábor bázishelyére, ahol a napi edzések mellett öt mérkőzést játszottak le. Hazaérkezés után, barátságos mérkőzésen 2-1-es győzelmet arattunk az Újpest ellen.


Búcsú a Ligakupától – cél a bajnoki cím

A tavaszi szezon első tétmérkőzésén, a Ligakupa negyeddöntőben a Paksot fogadtuk. Az 1-1-es döntetlent követően a visszavágón 0-0-át játszottunk, így búcsúztunk a kupától.

Mivel a bajnokság nyitányán, a Vasas ellen 0-0-s döntetlent játszottunk, előnyük 6 pontra csökkent a második Zalaegerszeg előtt. Ezután azonban remek sorozatot produkált a Vidi. Először az MTK vertük itthon 2-1-re, majd az Üllői úton rendeztünk igazi fiesztát: nagyszerű játékkal, Alves, Vasziljevics, Lencse, Andics és Polonkai góljaival, gólzáporos, 5-0-s győzelmet arattunk a Fradi felett. Hosszú idő után újra győzni tudtunk a Debrecen ellen is, izgalmas mérkőzésen 2-1-re vertük a címvédőt itthon. A Szolnoki MÁV elleni döntetlen után, jó játékkal, 3-0-ra nyertünk a dobogóra is esélyes ZTE ellen. A tavasz első vereségét a Szombathelyi Haladás ellen szenvedtük el, 2-0-ra kaptunk ki. Utána azonban ismét egy nagyarányú győzelmet könyvelhettünk el, 4-0-ra vertük a Lombard Pápát.

A következő fordulókban 1-0-s vereséget szenvedtünk Pakson, majd 2-2-es döntetlen játszottunk a KTE- Erecoval és a Budapest Honvéddal is.

Két fordulóval a bajnokság vége előtt teljesült az álom, itthon 3-1-re legyőztük a Kaposvári Rákóczit, így behozhatatlan, 8 pontos előnyre tettünk szert. Bajnok a Videoton!

Az utolsó két fordulóban itthon 2-1-re nyertünk a Győr ellen, illetve 1-0-ra kikaptunk Újpesten, ám ez már nem számított, a Vidit 3000-es tömeg ünnepelte a Városházán, zúgott a „Bajnokcsapat”!

Ekkor azonban hivatalossá vált, a klub nem dr. Mezey Györggyel képzeli a folytatást.


Nem mellesleg Magyar Kupa ezüst

A bajnoki arany mellé még egy ezüstöt is gyűjtött a csapat, minden idők legsikeresebb szezonját zárva ezzel. A decemberi 3-0-s győzelem után, Szombathelyen 3-1-re nyertünk, így 6-1-es összesítéssel a legjobb nyolc közé jutottunk.

A Honvéd ellen idegenben 1-1-et játszottunk, a Sóstón azonban kiütöttük a kispestieket, 4-0-s győzelmet arattunk. A döntőbe a Kaposvári Rákóczin keresztül vezetett az út; az idegenbeli 1-0 után, 4-0-ra győztünk, és így 5-0-s összesítéssel mi jutottunk tovább.

Végül nem sikerült a duplázás, óriási csatában a Kecskemét 3-2-re nyerte a kupadöntőt, így nekünk „csak” az ezüstérem jutott.

Mindent összevetve az eddigi legsikeresebb szezonját produkálta a Vidi, méltón köszöntve fennállásának 70. évfordulóját. Ahogy dr. Mezey György is összegezte: "Amit véghezvittünk, az a klub történetének egyik csúcsa".

Tabellák

Tabellák
    P M GY D V R-K GK
1 Videoton FC 61 30 18 7 5 59-29 30
2 Paksi FC 56 30 17 5 8 54-38 16
3 Ferencvárosi TC 50 30 15 5 10 50-43 7
4 Zalaegerszegi TE FC 48 30 14 6 10 51-47 4
5 DVSC-TEVA 46 30 12 10 8 53-43 10
6 Újpest FC 45 30 13 6 11 50-38 12
7 Kaposvári Rákóczi FC 43 30 13 4 13 41-42 -1
8 Szombathelyi Haladás 41 30 11 8 11 42-36 6
9 Győri ETO FC 41 30 10 11 9 40-35 5
10 Budapest Honvéd FC 40 30 11 7 12 36-39 -3
11 Vasas-Híd 40 30 11 7 12 34-46 -12
12 Kecskeméti TE-Ereco 36 30 11 3 16 51-56 -5
13 Lombard Pápa Termál FC 35 30 10 5 15 39-52 -13
14 BFC Siófok 34 30 8 10 12 29-41 -12
15 MTK Budapest FC 30 30 8 6 16 35-49 -14
16 Szolnoki MÁV FC 21 30 5 6 19 26-56 -30
Összetett góllövő lista
24 André Alves (Videoton FC)
16 André Schembri (Ferencvárosi TC)
15 Böde Dániel (Paksi FC)
14 Coulibaly Adamo (DVSC-TEVA)
13 Oláh Loránt (Kaposvári Rákóczi FC), Tököli Attila (Kecskeméti TE-Ereco)
12 Tischler Patrik (MTK Budapest FC)
11 Ferenczi István (Vasas-Híd), Goran Maric (Lombard Pápa Termál FC), Kenesei Krisztián (Szombathelyi Haladás)
10 Czvitkovics Péter (DVSC-TEVA)
8 Nikolics Nemanja (Videoton FC)

Menetrend

Több információd vagy emléked van? Küldd el nekünk az [email protected] címre!