Szezonok

Szezonösszefoglaló

A folyamatos anyagi gondok mellett a 8. helyen zártuk a bajnokságot. A Magyar Kupában a legjobb nyolcig jutottunk.

A felkészülést Bicskei Bertalannal kezdte meg a csapat, de ez csak ideiglenes állapot volt, hiszen a tréner szerződése június 30-án lejárt. A kispadon őt Csank János követte, aki Vass László és Csató Sándor pályaedzőkkel dolgozott.

Hosszú volt a távozók listája

A ZTE-től érkezett a kapus Turi Géza, Siófokról a középpályás Schwarcz Zoltán, a védő Koller Ákos és Alexandar Pantic. A ciprusi AEK Limassoltól igazoltuk a román csatárt, Marian Savut. A Vidiben folytatta a középpályás Ion Voicu, a csatár Hercegfalvi Zoltán, az Artmedia Petrzalka csatára Tomás Medved, a Dimano Bucuresti kapusa Daniel Tudor, a Szekszárd védője Fehér Attila és a Soroksár-Csepel középpályása Bartyik Norbert. Az ifi csapattól került fel a középpályás Nagy Dániel.

A klub, szerződést bontott a védő Alekszander Sztanojeviccsel, a csatár Ljubomir Palejkovval, a csatár Korsós Attilával és a védő Vasas Zoltánnal. A kapus Milinte Árpád Sopronnál, a középpályás Némedi Norbert a REAC-nál, a középpályás Tóth Norbert a Görög Panioniosznál futballozott tovább. Nem fért bele Csank János elképzeléseibe a középpályás Onyeabor Monye és a csatár Tímár Krisztián. Előbbi a máltai Birkirkara FC-hez, utóbbi a finn Jokerit FC-hez igazolt. Lejárt a kölcsönszerződése a kapus Végh Zoltánnak és Terjék Lajosnak. A csatár Róth Ferenc nem fogadta el a klub által ajánlott csökkentett fizetést, végül az Újpest csapatában folytatta. A védő Kovács Balázs és a középpályás Pomper Tibor a REAC-hoz, a védő Dejan Vilotics a Békécsabai Előre FC-hez igazolt. Visszavonult a középpályás Csató Sándor, levezetésképpen az Ikarus-Maroshegy csapatában futballozott. Szezon közben távozott a középpályás Frantisek Kunzo a Dukla Bankská Bystricaba.

Intertotó Kupa és bajnoki rajt – reménykeltő kezdet után mélyrepülés

Néhány héttel a felkészülés megkezdése után az Intertotó kupában a bolgár Marek Dupnica ellen léptünk pályára. A Sóstói Stadion felújítása miatt Dunaújvárosban rendezték a mérkőzést, melynek már az első percében vezettünk, majd ezt az előnyt Földes Gábor látványos góljával növeltük. Az első félidőben eldönthettük volna a találkozót, ám a további helyzeteinket rendre kihagytuk, a bolgárok viszont három perc alatt egyenlítettek. Utána hiába küzdöttünk, nem volt esélyünk a gólszerzésre, így 2-2 lett a vége.

A visszavágót a Dupnica kezdte jobban, és már az első félidőben 2-0-ra vezetett. Földes Gábor két találatával egyenlítettünk, de a rendes játékidőben nem sikerült eldönteni a továbbjutás sorsát. A hosszabbításban a bolgárok voltak eredményesek, így 3-2-re a két hasonló képességű együttes csatájában alulmaradtunk, és búcsúztunk a további kupaküzdelmektől.

Nehezen indult a szezon. A Pécsi MFC ellen nem rukkoltunk ki sziporkázó játékkal, ennek ellenére meg kellett volna nyernünk a találkozót. Vezettünk, sőt egy félidőt emberelőnyben játszottunk, de így is 1-1 lett a végeredmény.

A második fordulóban még az előző bajnokságban kapott büntetés miatt, zárt kapus meccsen fogadta a Ferencváros csapatunkat. A játékvezető, Dubraviczky Attila több döntésével befolyásolta a mérkőzés kimenetelét, ettől függetlenül voltak esélyeink. 2-1-re vezettünk, de a 70. percben Dvéri Zsoltot reklamálásért kiállították. Tíz emberrel nem bírtuk kivédekezni a hátralevő időt, így végül 2-2 lett az eredmény. A Győri ETO ellen megszereztük az első győzelmünket, Schwarz és Tóth Balázs találataival 2-0-ra győztünk.

Augusztus 31-én, a csapat másfél évnyi konténeröltözős időszak után a főlelátó alatti új, korszerű öltözőben készülhetett a Balaton FC elleni mérkőzésre. A játék nem ment jól, nehezen kaptuk el a fonalat, és mindhárom találat büntetőből esett, amiből kettőt Tóth Balázs és Szalai Tamás révén mi értékesítettünk, és 2-1-re nyertünk.

Az Arany Ászok Liga nyolcadik fordulójában akár az élre is állhattunk volna, ha legyőzzük az MTK-t. A vezetést azonban a kék-fehérek szerezték meg, végül Medved gólja csak az 1-1-es döntetlenre volt elég. A jó széria folytatódott az Újpest ellen, a válogatottakkal teletűzdelt lilákat egy kifejezetten nehéz mérkőzésen 2-1-re győztük le. A 10. fordulóban 2-0-ra nyertünk a Sopron ellen, és így a a második helyre léptünk fel, a listavezető MTK-tól, mindössze egy ponttal leszakadva. Ezen a találkozón debütált az NB I-ben a 19 esztendős Nagy Dániel.

Hatalmas érdeklődés előzte meg, és tízezer néző várta a Sóstón a Fradi-Vidi rangadót. Nagy küzdelmet, jó iramot és eseménydús kilencven percet hozott a mérkőzés, annak ellenére, hogy csak egyetlen gól született. A vereségünket jelentő találatot – lesgyanús helyzetből - a 89. percben szerezte a Ferencváros.

Az őszi szezon zárása nem sikerült jól, kikaptunk 2-0-ra a Szombathelytől, majd 1-0-ra a Siófok otthonában, így a 7. helyen végzett a csapat a tizenkettes mezőnyben.

Pénzhiány és kizárás miatt nem igazoltunk - lassan jönnek a pontok

A téli átigazolás alatt a klub vezetői kijelentették, hogy forráshiány miatt nagy játékos mozgásról nem lehet szó. Ráadásul a liga fegyelmi bizottsága, Vasas Zoltán ügyében szerződésszegést állapított meg, és kizárta a klubot az átigazolásból. Így egyetlen játékossal bővült a keret, visszarendelték az NB III-as Móri SE csapatától a saját nevelésű középpályást, Latttenstein Norbertet. Csak a csatár Földes Gábor távozott, kölcsönbe a Felcsút SE-hez.

Az első tavaszi mérkőzésünket a DVSC-Megaforce otthonában játszottuk. Az UEFA Kupából frissen kiesett vendéglátók hamar fölénybe kerültek, és még a szünet előtt megszerezték a vezetést. Az 54. percben Kóczián Ferencet reklamálásért kiállította a játékvezető, és végül 2-0-s vereséget szenvedtünk.

A negyedik tavaszi fordulóban, sorozatban a kilencedik mérkőzésünkön sem sikerült pontot szerezünk. Az Újpest FC ellen kimondottan rossz játékkal kaptunk ki 2-0-ra, majd egy héttel később, a MATÁV FC Sopron vendégeként kiütéssel felérő, 5-0-ás vereséget szenvedtünk, amely után nyilvánvalóvá vált, a bajnokság rájátszását az Alsóházban folytatjuk. Ráadásul a csapat légiósai közül Ivan Risztics, Marian Savu, Gabriel Vochin és Tomas Medved a pénztelenség miatt távozott.

Április elején kiderült, a klubvezetés körül is vannak problémák. Maráczy Endre ügyvezető benyújtotta lemondását, bár vállalta, ha szükség van rá, a szezon végéig marad. A klub az önkormányzat segítségében bízott, mivel a támogatók nem fizettek, hiányzott negyvenmillió forint a kasszából. Lemondott Szigli István sportigazgató is, így április elsejével a napi ügyeket Csucsánszky Zoltán technikai igazgató intézte május elsejéig, amikor is Gróf András lett a klubigazgató.

Alsóházi folytatás – a végére belejöttünk

Az Alsóházban először a Győri ETO vendégeként léptünk pályára, és megérdemelten nyertünk 4-0-ra, majd Szombathelyt is győztünk 2-0-ra, így mindössze két ponttal maradtunk el az Alsóházat vezető Pécsi MFC-től.

A szezon végére belejöttünk a gólgyártásba, a Győri ETO-t 4-1-re, a ZTE-t pedig Szabó Tibor duplájával, valamint Dvéri, Medved és Vochin találatával 5-0-ra vertük. Gólgazdag mérkőzéssel búcsúztunk a hazai pályától, mindössze háromszáz néző előtt. Akik kijöttek azok azonban igazi örömjátékot láthattak, 6-1-ra győztünk a Haladás ellen, és az Alsóház élére ugrottunk. A pozíciónkat sajnos nem sikerült megtartani, az utolsó fordulóban 2-0-s vereséggel zártunk Békéscsabán.

A bajnokságban 40 ponttal a 8. helyen végeztünk, volt 10 győzelmünk, 10 döntetlenünk és 12 vereségünk.

Magyar Kupa küzdelmek – nyolcig jutottunk

A 32 közé jutásért a nálunk jóval esélytelenebb Pénzügyőr csapatát vertük meg 4-0-ra Hercegfalvi, Medved, Savu és Kóczián góljaival. A 16 közé jutásért az Orosháza FC következett, mérkőzés végeredményét pontosan másoltuk, 4-0 lett, a gólok szerzői Hercegfalvi, Medved, Magasföldi és Dvéri voltak. A következő fordulóban az Integral DAC ellen Savu 2, Földes és Galaczi 1-1 góljával 4-2-re nyertünk.
A legjobb nyolc között a ZTE-t kaptuk ellenfélül. Ezúttal sajnos nem sikerült kiharcolnunk a továbbjutást, az 1-0-s eredmény a Zalaiaknak kedvezett, így ők jutottak tovább.

(fotó: vbke.hu)

Tabellák

Tabellák
    P M GY D V R-K GK
1 Ferencvárosi TC 57 32 16 9 7 44-30 14
2 Újpest FC 56 32 16 8 8 51-32 19
3 DVSC-MegaForce 56 32 15 11 6 48-29 19
4 Balaton FC 50 32 14 8 10 34-24 10
5 MATÁV Sopron 48 32 13 9 10 53-42 11
6 MTK Budapest FC 44 32 11 11 10 42-40 2
7 Videoton FCF 40 32 10 10 12 55-51 4
8 Pécsi MFC 40 32 9 13 10 36-37 -1
9 Zalaegerszegi TE FC 39 32 11 6 15 45-47 -2
10 Győri ETO FC 36 32 10 6 16 36-54 -18
11 Békéscsabai Előre FC 32 32 8 8 16 36-50 -14
12 Lombard FC Haladás 23 32 4 11 17 19-63 -44
Összetett góllövő lista
17 Tóth Mihály (MATÁV Sopron)
11 Gera Zoltán (Ferencvárosi TC)
10 Waltner Róbert (Zalaegerszegi TE FC)
9 Kovács Zoltán (Újpest FC), Hercegfalvi Zoltán (Videoton FCF), Torghelle Sándor (MTK Budapest FC), Bajzát Péter (DVSC-MegaForce), Kovács Béla (Békéscsabai Előre FC)
7 Tomas Medved (Videoton FCF)
6 Tóth Balázs (Videoton FCF), Dvéri Zsolt (Videoton FCF), Magasföldi József (Videoton FCF)

Menetrend

2004 február

Több információd vagy emléked van? Küldd el nekünk az [email protected] címre!