Szezonok

Szezonösszefoglaló

A bajnokságot az Alsóház második helyén, összességében nyolcadikként zártuk. A Magyar Kupában a nyolc közé jutásért buktunk el.

Változatlan szakvezetéssel vágtunk neki a bajnokságnak, a kispadon Várhidi Péter ült, segítői Herédi Attila pályaedző és Tőkés László kapusedző voltak. Ahogy már több éve, úgy ezúttal is Székesfehérvár önkormányzata nyújtott anyagi segítséget a csapat őszi szerepléséhez, ugyanakkor azt is kinyilvánította, hogy megfelelő ajánlat esetén ötvenszázaléknyi tulajdonrészétől megválna, illetve kettős ügyvezetést vezetett be. Az egyik résztulajdonos, Viniczai Tibor mellett, egy másik szponzor képviselője, Maráczi Endre lett az ügyvezető. A kettős ügyvezetés azonban csak szeptember közepéig működött, akkor ugyanis Viniczai Tibor bejelentette, indul az önkormányzati választásokon, ezért október elsejei hatállyal lemondott tisztségéről.

Ismét átalakult a játékoskeret

A meglévő játékosaink közül Dejan Viloticscal kétéves szerződést kötött a klub, míg Földes Gáborral, Milinte Árpáddal és Csató Sándorral újabb egy évben állapodtak meg. Érkezett két szerb hátvéd, Ivan Ristic a Szartd Szmederevotól és Alekszandar Sztanojevic az OFK Beogradtól. A csatár Róth Ferencet a ZTE-től igazoltuk, valamint visszatért a csatár Varga István és a középpályás Tereánszky-Tóth Péter. Az őszi szezon közben érkezett az SV Salzburgtól a csatár Korsós Attila, illetve a Vasastól a középpályás Tóth Norbert.

Azok a játékosok, akiknek lejárt a szerződésük szezon végén – a középpályás Komódi László és Bekő Balázs, valamint a védő Kiskapusi Balázs – felmentést kaptak a munkavégzés alól. A csatár „Leo” Leonardo de Conceicao a CF Zicohoz, a középpályás Filó Tamás a DVTK-hoz, Sipeki István pedig kölcsönbe a Siófokhoz távozott.

Az MTK ellen indult a pontvadászat

Nem sikerült jól az idénynyitó. Az MTK már az első félidőben magabiztos előnyt szerzett, amelyet aztán a második játékrész végén megerősített. Ekkorra csapatunk is feljavult ugyan, több kecsegtető gólhelyzetet alakítottunk ki, de a vendéglátók kapusa, Hajdú Attila remek napot fogott ki, így 3-1-re kikaptunk. A folytatásban a Siófok ellen 1-1-et, a Kispest-Honvéd ellen 0-0-át, a DVSC ellen pedig 2-2-es döntetlent értünk el, és 2-1-re kikaptunk az Újpest otthonában.

A 6. fordulóban végre sikerült három pontot szereznünk. A Békéscsaba otthonában, Gajic és Hamar találataival 2-0-ra győztünk. Az történt a pályán, amit elterveztünk, végig uraltuk a játékot, és egyetlen pillanatig sem forgott veszélyben a győzelmünk. A csapatot ez a siker sem tudta a kihúzni a gödörből, továbbra is gyengén szerepeltünk, olyannyira, hogy az ősszel lejátszott 17 mérkőzésből a békéscsabaival együtt, mindössze három esetben sikerült nyernünk. A ZTE ellenit ráadásul szurkolók nélkül játszottuk, ugyanis a Győr elleni mérkőzésen történt lelátói rendbontás miatt, zárt kapus mérkőzésre kötelezett az MLSZ. Az első félidőben négy-öt száz százalékos helyzetet dolgoztunk ki, de ezeket egy kivételével el is hibáztuk. A második játékrészben sikerült még egy gólt rúgnunk, de megszenvedtünk a 2-1-es győzelemért.

Nem ez volt az egyetlen zártkapus meccsünk a szezonban. Bár a MLSZ formai hibákra hivatkozva törölte a Ferencváros ellen a Sóstói Stadion bezárását, végül mégis szurkolók nélkül kellett megrendezni a 11. forduló rangadóját. Ennek oka pedig az volt, hogy az önkormányzati választások miatt a rendőrök szabadságot kaptak, így nem tudták kellő számban biztosítani a mérkőzés helyszínét, valamint egy nap alatt a rendezők képtelenek voltak 140, a belső biztosításhoz szükséges biztonsági őrt összetoborozni. A drukkerek a Csíkvári úti kerítés felől azért figyelemmel kísérték a találkozó kimenetelét, és zúgott a „Hajrá Vidi!”. Sajnos ez sem segített, hiába volt az első félidőben és az első ferencvárosi gólig több lehetőségünk, a helyzeteket az ellenfél értékesítette, így 3-0-ra kikaptunk.

Novemberben lejárt a szezon közben szerződtetett Tóth Norbert, és Korsós Attila ideiglenes játékengedélye. A Ligában Tóthét meghosszabbították, de Korsósét visszavonták, így a csatár nem léphetett pályára a következő fordulóban a Kispest ellen. A csapat körüli anyagi problémák ellenére 2-0-ra győztünk, és a sikerrel valamelyest lélegzethez jutottunk.

Az őszi szezont rosszul zártuk. Az addig sereghajtó Békéscsaba már a 49. percben 3-0-ra vezetett. Végül Róth góljával csak a szépítésre futotta, és sajnos a vendégek 3-1-es győzelme teljesen jogos volt, szépen futballoztak, és ilyen különbséggel is megérdemelten nyertek.

Váltás a kispadon – változás a játékosállományban

December végén jelentette be a klub, hogy a vártnál gyengébb őszi szereplés után Várhidi Péter vezetőedzővel, közös megegyezéssel szerződést bontottak. Helyére a Kínából hazatérő, korábbi szövetségi kapitányt, Bicskei Bertalant kérték fel. Az új mestert Gáspár József kapusedzőként, míg Dzurják József és Weimper István pályaedzőként segítette.        

Több új játékossal bővült a keret a téli átigazolás alatt. A Vidiben folytatta tovább a korábbi ferencvárosi középpályás Szabó Tibor, a szlovák Frantisek Kunzo, a bolgár csatár Ljubomir Palejkov és a volt dunaújvárosi védő Kóczián Ferenc. Csatlakozott a csapathoz a rendkívül jó referenciákkal bíró román védő, Gabriel Vochin is. Két ifistával is erősödtünk, végleg a felnőttekkel készülhetett a védő Horváth Gábor, illetve a középpályás Köntös Dániel.

A távozók között volt a csatár Hamar István, aki a Kispest-Honvédba igazolt, illetve a klubbal elszámolási vitába keveredett Predrag Gajics. A csatár Sorato Aguinaldo és a középpályás Daniel Lins már vissza sem tért Fehérvárra. A csatár Varga István pedig a Felcsút SE-be igazolt.

Remekül startoltunk tavasszal

Az első tavaszi meccsünkön, a szintén edzőváltáson átesett Győrrel találkoztunk, és gólzáporos 4-0-ás győzelmet arattunk. A folytatás is szépen alakult, zsinórban három győzelmet könyvelhettünk el. Sopronban Pomper, Dvéri és Szalai góljával küzdelmes mérkőzésen 3-2-re nyertünk. Zalaegerszegen, ragyogó második félidőt produkálva, újabb három pont húztunk be, ezúttal Pomper, Dvéri és Tóth Norbert találatai alakították a 3-0-s végeredményt. Ezzel már zsinórban harmadik sikerét aratta a gárda Bicskei Bertalan vezetésével, amit megfejeltünk a Dunaferr elleni itthoni, 3-0-s győzelemmel.

Ilyen előzmények után a Fradi otthonában is bravúrra készültünk. Bár egyenlő erők küzdelmét láthatták a szurkolók, helyzeteinket rendre kihagytuk, így 1-0-re kikaptunk. Az alapszakasz végén, a nyolcadik helyen zártunk, így az előző évi felsőházi szereplés után, most az Alsóházban folytattuk.

Az első mérkőzésen, a Zalaegerszegi TE csapatát fogadtuk, és győztük le 2-0-ra. Mindezt úgy, hogy a találkozót megelőző sajtótájékoztatón Bicskei Bertalan bejelentette, a következő idényben már nem ő irányítja a Videotont, valamint azt is felvetette, hogy esetleg felhagy az edzősködéssel.

A remek tavaszi kezdést egy 1-0-ás kispesti vereség, majd zsinórban újabb három győzelem követte. A Békéscsaba ellen, harcos, kemény kilencven percet követően, Dvéri, Korsós és Tóth Norbert góljaival 3-0-ára győztünk, utána pedig a Dunaferr ellen 4-0-ára, Sopron ellen 2-0-ra nyertünk.

A jó tavaszi sorozat a ZTE elleni 3-2-es vereséggel szakadt meg, majd a kiesés ellen küzdő Kispest-Honvédtól is kikaptunk 2-1-re. A szezon utolsó mérkőzésén, a MATÁV Sopron ellen győzelmet vártak a szurkolók, de az alapcsapatból tíz játékos hiányzott, így a fiatalokkal felálló csapat 2-1-re kikapott. Ezen a találkozón debütált ifjabb Horváth Gábor, aki Magasföldi Józsefet váltotta a 66. percben. Rajta kívül Tereánszky-Tóth Péter és Köntös Dániel is ekkor léphetett először pályára az NB I-ben.

A szezont az Alsóház második helyén, összességében 8.-ként zártuk, 40 ponttal, 11 győzelemmel, 7 döntetlennel és 14 vereséggel.

Magyar Kupa - idén nem sikerült

A legjobb 32 közé jutásért a Szabadkikötő SE-t győztük le 12-0-ra, majd a legjobb 16 közé jutásért a Szekszárdi UFC-Hyunday csapata ellen Sorato duplájával, 2-1-re nyertünk. Nagy meglepetésre a legjobb nyolc közé jutásért buktunk el. A BKV mindent megtett győzelemért, mi pedig félvállról vettük a mérkőzést, így a 2-1-es vereségnek köszönhetően kiestünk a további kupa küzdelmekből.

(fotó: vbke.hu)

Tabellák

Tabellák
    P M GY D V R-K GK
1 MTK Hungária FC 66 32 20 6 6 59-34 25
2 Ferencvárosi TC 64 32 19 7 6 50-24 26
3 Zalaegerszegi TE FC 53 32 15 8 9 62-49 13
4 Debreceni VSC 53 32 13 14 5 57-38 19
5 Újpest FC 52 32 15 7 10 54-41 13
6 Siófoki FC 47 32 12 11 9 46-44 2
7 Videoton FCF 40 32 11 7 14 46-41 5
8 MATÁV Sopron 36 32 9 9 14 47-54 -7
9 Győri ETO FC 36 32 9 9 14 41-50 -9
10 Békéscsabai Előre FC 32 32 9 5 18 42-71 -29
11 Kispest-Honvéd FC 29 32 8 5 19 43-66 -23
12 Dunaferr SE 20 32 4 8 20 37-72 -35
Összetett góllövő lista
23 Kenesei Krisztián (Zalaegerszegi TE FC)
21 Illés Béla (MTK Hungária FC)
16 Marius Sumudica (Debreceni VSC)
15 Tököli Attila (Ferencvárosi TC)
14 Kovács Zoltán (Újpest FC), Tóth Mihály (MATÁV Sopron)
7 Tóth Norbert (Videoton FCF)
6 Pomper Tibor (Videoton FCF), Róth Ferenc (Videoton FCF)
5 Korsós Attila (Videoton FCF), Dvéri Zsolt (Videoton FCF)
4 Terjék Lajos (Videoton FCF)

Menetrend

2003 február

Több információd vagy emléked van? Küldd el nekünk az [email protected] címre!